Bulvár

2017.08.01. 12:11

Kézzel varrt figurák a virágok között

Szombathely - Talán a szombathelyi művészeti gimnázium alkalmazott grafikusi szakával kezdődött, talán a pécsi virágkötészeti tanulmányokkal. De valószínűleg már ennél is sokkal korábban, hiszen Pelle-Gyurcsek Ibolya már a családból hozta magával az indíttatást, hogy akit szeret, annak csak saját készítésű ajándékot ad az ember. Bár idő közben „mellesleg” elvégezte a pécsi egyetem mikrobiológus szakát, érdeklődésének középpontjában ma is a kézművesség, a lakásdekorálás áll.

Tersztyánszky Krisztina

Az Ibolya által alkalmazott díszítő technikák sora szinte végtelen, hiszen a kézügyessége és az alapképzettsége mellé folyamatosan töltekezik új technikákkal, workshopokon és az internet segítségével. A virágból és a varrott figurákból kiindulva ötletes egyedi dísztárgyak sorát fejlesztette ki, melyek kedvessé, személyessé teszik a környezetünket akár hétköznap, akár egy fontos családi ünnepen.

A virágkompozíciók alapja többnyire valamilyen kaspó – na persze ez is lehet sokféle az akrilfestékkel színezett hagyományos cseréptől a kivájt tökig, ananászig, vagy a mostanság divatos kerek kalapdobozig. Ebbe jön egy megfelelő formájúra faragott betét, száraz vagy vizes oázis.

- A kompozíció alapjának izlandi zuzmót használok legszívesebben – mutatja Ibolya. - Többféle színben is hozzáférhető, és nem szárad el úgy, mint a moha. A csokor készülhet élővirágból is, rövid szárral betűzködve. Ezeket locsolni kell és legfeljebb egy hétig díszítenek. Ráadásul elég költségesek, hiszen ehhez csak a virágfejeket használjuk fel, sűrűn egymás mellé rakva. A száraz díszeknél viszont jól megfér egymással a szárított virág, a termés és egy kevés ízléses művirág, filcből, zsákvászonból. Amerre járok, gyűjtöm a mogyorót, makkot, mandulát, tobozt, sőt csigaházat és egyéb apróságokat is, amiket aztán ragasztópisztollyal vagy dróttal rögzítek sűrűn egymás mellé.

A kitömött filc tulipánok, szívecskék, madárkák az élő virágcsokrok maradandó kiegészítőjeként születtek, de aprócska polcdísznek, ajándékkísérőnek is megállják a helyüket. Ibolya türelmes kísérletezéssel mindenféle manó- és állatfigurát is kifejlesztett már, alkot gyönyörű házikókat és egyéb textil formákat, az egyszerű szívecske elkészítése azonban útmutatásai alapján bárkinek sikerülhet – szerinte fél óra alatt.

- Kartonpapírból vágjuk ki a kívánt figurát, majd kemény ceruzával másoljuk át filcre és vágjuk ki két példányban. Apró pelenkaöltéssel körben varrjuk egymáshoz a két lapot, a szívecske csúcsa készüljön el, az oldalán hagyjunk pár centiméteres lyukat. Ezen keresztül tömjük ki vatelinnal, levendulával, vagy akár a kettő keverékével. (A vatelin mosható!) Varrjuk össze a rést. Tetszetősebbé tehetjük, ha lila és zöld fonallal egyszerű öltésekkel két-három levendulavirágot hímezünk rá.

A varrott szobadíszek esetében az alapanyagok moshatósága egyébként általában nem szempont. Szerencsés viszont, ha a figurák díszítéséhez - a filc mellett - apró mintás pamut méterárut használunk, hogy egy keskeny csíkon, filigrán formán is jól mutasson, ismétlődjön a motívum. (pöttyös, virágos, szívecskés). Ezekből Szombathelyen is nagy választékot találunk. Mutatós a keskeny csipke fehér, krém vagy pasztell színű változata is.

A színeket általában az évszakok változásához igazítjuk. Nyáron a levendula dívik, a pipacs, a ribizli, a dinnye piros színe, a napraforgó sárgája, meg a mindenhez illő zöld. Ősszel a barna termések, a tök sárga színe az uralkodó. A tél örök színe a piros és az arany, ritkábban az ezüst, a fenyő zöldje, a hópihék, gyöngyök, csillagok fehérsége. A tavasz elengedhetetlen kelléke a barka, majd később a tulipán, a színeket az évszak gazdag növényvilága határozza meg. Persze, szerepet játszik a mindenkori trend is. A lakáskultúrában ma a visszafogottabb krém, bézs, barnás, szürkés árnyalatok, a pasztell színek kerültek előtérbe.

Ibolya fontosnak tartja hozzátenni: az ajándékot ne készen vett tasakban, főleg ne műanyag zacskóban adjuk át. Kraftpapírból, olcsó csomagolópapírból könnyen hajtogathatunk zacskót, ami még személyesebbé teszi az ajándékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!