Celldömölk

2013.11.06. 14:40

Megy a hegy: VulkánSág

Celldömölk - A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület bemutatta első kiadványát. A cél a Ság hegy és környéke mint vonzó márka fölépítése, hogy a térség fölkerüljön a turisztikai térképre; nem csak az országhatárokon belül.

Ölbei Lívia

Az egyedülálló adottságokkal rendelkezdő vulkanikus tanúhegy, a Ság már időtlen idők óta ott áll a várost vigyázva – illetve épp a hegy vonzotta magához a várost és a többi települést –, viszont ezeknek a páratlan adottságoknak az idegenforgalmi kihasználására most érett meg az idő.

A celli Városházán bemutatták a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület első kiadványát – mint az első komoly kísérletet a Kemenesalja vonzerejét meghatározó márka fölépítésére és népszerűsítésére. A hívószó a játékos, többértelmű VulkánSág, a hozzá tartozó logó is a hegygerinc stilizált vonulatát idézi; a tetején a kereszt a szintén folyamatosan bővülő vallási turizmusra utal. (Celldömölk régi búcsújáró hely, újjáéledő hagyományokkal.) A „vulkánról" pedig nem csak azért könnyű a gyógyvízre asszociálni, mert a város egyre bővülő fürdője is a „Vulkán" nevet viseli. A VulkánSág-kiadvány Értékek és élmények Vas megyében, a Ság hegy lábánál címmel, a vulkánnal – mint „kitörő élménnyel" a középpontban – a gyógyfürdőkre, a borutakra, a túraútvonalakra, a horgászatra-vadászatra, a vallási turizmus lehetőségeire koncentrál, de az ajánlott „turista-csomagokból" nem marad ki a csöngei Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékház sem. A magyar nyelvű változaton kívül angol, német változat is létezik, sőt: ahogy Söptei Józsefné alpolgármester fölhívta erre a figyelmet: jó volna, ha mielőbb elkészülne az olasz és orosz változat is, tekintettel Celldömölk testvérvárosaira. Heinrich Máté, a TDM-egyesület elnöke elmondta: a szervezet 2012 őszén tizenegy önkormányzat és több turisztikai szerveződés együttműködésében jött létre, jelenleg harmincöt taggal működik. A celli önkormányzat és a JUFA Kft. 4-4 millió forinttal járult hozzá az alapításhoz. Fehér László polgármester hozzátette: a sárvári járásból is belépett két település a TDM-szervezetbe, amely természetesen nem zárt körként működik, ellenkezőleg: alapelve a nyitottság és együttműködési készség. Az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta a bemutatón Kovács István is, aki a most körvonalazódó Vas megyei turisztikai egyeztető fórum munkájáról beszélt. Ebben az összefüggésben a „Vas megye-brand" kialakítása és népszerűsítése a cél.

A márka központi eleme maga a Ság: a hegy látványa a legfőbb ajándék a Vulkánházban is. Fotó: Kiss Teodóra

És bár a bemutató résztvevői egyetértettek abban, hogy a TDM-szervezeteknek pályázatok nélkül is meg kell próbálniuk talpon maradni, azért jó hír, hogy egy sikertelen, várólistás pályázati kör után mégis nyert a Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület. Már csak a szerződés aláírása van hátra, és megkezdődhet az az EU-projekt, amelynek révén 2015. nyaráig kerékpárutak, térképek, újabb VulkánSág-kiadványok készülnek.

Ízes élethez helyi termék

A VulkánSág-kiadvány bemutatóját helyitermék-bemutató kísérte a Városházán. A „terülj, terülj, asztalkám" sajtokkal, hústermékekkel, sági borokkal nem is kíván kommentárt: aki egyszer megkóstol itt valamit, biztos rákíván még egyszer.

Erkély, kilátással

Kommentár - Ölbei Lívia

Tényleg ismétlés a tudás anyja. A Ság hegy Térsége Turisztikai Egyesület gusztusos kiadványának celli bemutatóján valaki rácsodálkozott a Danka Imre által plasztikusan előadott legendás tényre, miszerint a savas-száraz sági borok állítólag jótékonyan hatnak a vesebajokra. Sőt: anno a satnya bécsi császári kisasszonykák étvágyát – és kelendőségét – is sági borokkal javították. Tessék. Nincs új a Nap alatt, és mindig van új a Nap alatt: a legendákat újra meg kell tanulni. És ki tudja, mikor, hogyan lépik át azt az ingerküszöböt, amelyen túl fölhorgad irántuk a nagyobb érdeklődés is. A Ság hegy egyedülálló természeti tünemény, amelynek egyedülállóságához paradox módon a majdnem száz évig tartó, különös lépcsőket-teraszokat-erkélyeket maga után hagyó bányászat is hozzátette a magáét. Szép, vonzó, különleges. Mégis kevesen ismerik. Egyelőre legalábbis. A VulkánSág-leporelló színes-szagos bemutatója után az ember hajlamos azt gondolni, hogy na, talán most. Ság hegy, vulkánpark, fürdő stb. Mi kell még ahhoz, hogy az utazni vágyók is megtanulják: Celldömölk nem Cegléd kistestvére. Veronában van egy erkély, amelyhez semmi köze nincsen Shakespeare halhatatlan szerelmeseinek, mégis ezrek zarándokolnak el Júlia erkélyéhez. Viszont amikor a Ság tetejéről az égre nézünk, vagy hanyattfekszünk a csöngei réten, pont azt nézzük, amit Weöres nézett. És látott. Nem más rétje, zöld mégis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!