Celldömölk

2015.10.19. 14:49

Népjólét, takarékosság, napelemes városháza: energetikai fejlesztések Celldömölkön

Celldömölk - Újabb épületek energetikai fejlesztése valósulhat meg ez év végéig: a Népjóléti Szolgálat idősekkel foglalkozó intézményegységeit korszerűsítik.

Ölbei Lívia

Néhány forint híján 150 millió forint áll az önkormányzat rendelkezésére ahhoz, hogy a Népjóléti Szolgálat három épülete is energetikai korszerűsítésen essen át. Az Idősek Klubja, a Gondozóház és az Idősek Otthona újul meg ebből a pénzből. A nyílászárók cseréjével, az épületek külső, a tető és a pincefödém szigetelésével érik el a kívánt hatást, vagyis az energia-megtakarítást, tudtuk meg Fehér Lászlótól. A polgármester hozzátette, hogy a 2007–2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban hasonló fejlesztései voltak már a városnak, így például a jelenleg is zajló gimnázium-felújítás. A hétéves ciklus végső zárása ez év vége. A kormány döntése értelmében a megmaradt fejlesztési pénzeket energetikai korszerűsítési célra csoportosították át, ebből az állam és az önkormányzatok által fenntartott épületek újulhatnak meg.

Komoly feladatot ró a városvezetésre, az önkormányzati hivatal műszaki osztályára és a Népjóléti Szolgálatra is, hogy viszonylag rövid idő áll a rendelkezésükre a fejlesztés megvalósítására, hangsúlyozta a városvezető, hiszen az intézményben időseket gondoznak, nagy körültekintéssel kell az ő folyamatos elhelyezésükről gondoskodni. A felújítás után komfortosabb körülmények közé kerülnek a szociális ellátottak, az idős emberek, az önkormányzatnak pedig az intézmény működtetésében lesz megtakarítása. A százszázalékos pályázati támogatásból megvalósuló fejlesztésről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárságán látta el kézjegyével a szerződést Fehér László polgármester és Varró Ákos főosztályvezető (felvételünkön). Az önkormányzatnak további tervei is vannak a tulajdonában lévő épületek energetikai fejlesztésére, egyebek mellett a Városházát szeretnék napelemekkel ellátni, hogy az áramfogyasztás hatékonyabb legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!