Celldömölk

2016.06.05. 08:03

A Turul emlékműnél gyűltek össze szombaton a celldömölkiek

Eltért az idei megemlékezés az évtizedes hagyományoktól. Nem a Ság hegyen található trianoni emlékkeresztnél, hanem a nemrégiben a városközpontba áthelyezett Turul emlékműnél hirdették meg a szervezők a rendezvényt. Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Gyuricza Imre

Jakab Csaba, a Ság hegyért Alapítvány elnöke bevezetőjében összefoglalta a máig feldolgozhatatlan traumát, amelyet a 96 évvel ezelőtt történt nagyhatalmi döntés okozott a magyarságnak.

Jakab Csaba

- Nemcsak a döntés volt igazságtalan, hanem a következményei is a mai napig sújtják hazánkat, de különösen a határon túl rekedt testvéreinket. Az igazságot a győztesek diktálják, ami nekünk tragédia, a szomszédoknak egyértelműen győzelem. A 21. század elején is él a Benes-dekrétum, Erdélyben a székely zászló használata szankciókat von maga után, és Románia  hallani sem akar a székely autonómiáról - mondta a szónok.

Marton Ferenc

Marton Ferenc, Vas Megye Közgyűlésének alelnöke beszédében kitért az I. világháború tragikus következményeire. Elmondta, hogy Trianonban galád alku köttetett, az igazságos etnikai rendezésre kísérlet sem történt. A legelképesztőbb döntés az volt, hogy még Ausztria is kapott a megcsonkított országunkból területet. - A nemzeti összetartozás napja törvényi döntésen alapul, kissé más hangsúlyt kap ez a nap ezzel a döntéssel, de egyedül a törvénnyel nem lehet megteremteni az összetartozást, azt közösen kell megélnünk. Celldömölk, Kemenesalja, immár lassan évszázada példát mutat az emlékezés erejéből. Az elődök méltó emléket állítottak a Ság hegyi kereszttel, az túlélte a közelmúlt történelmének összes viharát, s ez az utódok érdeme kitartásának érdeme - tette hozzá.

Fehér László és Farkas Gábor jegyző

A beszédeket követően az önkormányzatok, pártok, egyesületek képviselői koszorúkat helyeztek el a Turul emlékmű talapzatán.

Fotók: Gyuricza Imre

A megemlékezés Heim Géza zárszavával zárult, aki felhívta a jelenlevők figyelmét arra, hogy a kereszt felállításának évfordulóján – szeptemberben - várnak mindenkit a Ság hegyre, a megemlékezések szokásos helyszínére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!