Celldömölk

2015.07.08. 11:05

Kincset találtak a celldömölki Bencés kolostorban

Hosszú várakozás után végre elkezdődött a celldömölki Bencés kolostor rendbetétele. A felújított épület több funkciót is ellát majd.

Cseszkó Tamás

Mint ismeretes, Ágh Péter, a város országgyűlési képviselője 2013 decemberében jelentette be, a Magyar Állam 300 millió forinttal járul hozzá a több száz éves épület javítási munkálataihoz. Időközben azonban nem várt fordulatot vett a történet, olyan freskókat találtak a kolostorban, amelyek komoly értéket képeznek. A kommunizmus idején azonban utasítást adtak arra, hogy ezeket meszeljék be. Most azonban elkezdődtek a munkálatok, Veres András megyéspüspök, Kirner Zoltán helyi plébános és Ágh Péter közös bejáráson mutatták be az elképzeléseket a sajtó munkatársainak.

- Nagyon hálásak vagyunk a képviselő úrnak és a magyar kormánynak, hogy erre a felújításra lehetőség nyílt, hiszen önerőből jelenleg nem tudtuk volna megvalósítani a fejlesztést - húzta alá Veres András. A megyéspüspök hozzátette, az előkészületek alatt világossá vált, hogy sokkal nagyobb kincset találtak itt, mint amire számítottak.

Kirner Zoltán, Ágh Péter, Veres András - azt nézik, hogy milyen színű legyen a fal (fotó: Cseszkó Tamás)

- Amikor elődeink azt a feladatot kapták, hogy ezeket a freskókat eltüntessék, gondoskodtak arról, hogy ne legyen sok gond a feltárással - mondta az egyházvezető, kiemelve, hogy jó állapotban vannak a képek, így vissza lehet adni azt az ékességet, amely eredetileg jellemezte a belső teret. A felújított kolostor egyébként több funkciót is ellát majd. A Mária kegytemplom közelsége miatt a zarándokok kaphatnak szállást az épületben, hiszen Celldömölk régóta búcsújáró hely, a Mária út térképére is felkerült, ezért sokan érkeznek ide a vendégek.

- A plébánia köré számos közösség szerveződik, a plébános úr komoly mozgatója ezeknek a csoportoknak, éppen ezért célunk, hogy közösségi termek segítsék a munkát - húzta alá Veres András, aki arról is beszélt, hogy kiállítóhelyek is helyet kapnak az épületben. - Bízunk benne, hogy a kiállítások is hozzájárulnak ahhoz, hogy az ide látogatók megismerkedjenek nemcsak a környék vallási, hanem néprajzi hagyományaival is - zárta gondolatait az egyházvezető.

- A celldömölki kolostor történetéhez számos kerek évszám kötődik - idézte fel a történelmi eseményeket Ágh Péter. Mint mondta, 1745-ben Zichy Ferenc győri püspök jóváhagyta a Mária kegyszobor tiszteletét Koptik Odó munkásságának köszönhetően. Ez volt az az év, amikor Celldömölk elindult a zarándokvárossá válás útján. 1760-ban letették a Bencés kolostor alapkövét, ami 1770-ben készült el.

- 2015 tehát méltó év arra, hogy elinduljon a fejlesztés - húzta alá a képviselő, hozzátéve, hogy ismét sikerült jó és maradandó dolgot alkotni. - Az idei évben folyamatosan fejlődik a város - hangzott el. Kirner Zoltán elmondta, a plébánia körül számos közösség működik, akik már nagyon várják, hogy elkészüljön az új közösségi tér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!