Celldömölk

2014.05.04. 15:35

Celldömölki Tulipánfesztivál - Hetvenezer virághagyma Hollandiából

A hétvégén szelesre-hűvösre forduló időjárás se tudta elejét venni az I. Celldömölki Tulipánfesztivál sikerének, úgyhogy remélhetőleg édes-mézes fesztivál lesz jövőre is.

Ölbei Lívia

Az önkormányzat múlt ősszel 70 ezer tulipánhagymát szerzett be Hollandiából, úgyhogy tényleg színes tulipánok ezrei köszöntötték a tavaszt az idén 35. születésnapját ünneplő Celldömölkön. A tulipánvirágzás végét elcsípve pedig megrendezték – a KMKK és civil szervezetek közreműködésével – az I. Celldömölki Tulipánfesztivált is.

Május elsején – Kapui Gyula szervezésében – régi, közkedvelt celli zenekarok éledtek újra, és teremtettek retró-hangulatot a Dr. Géfin téren; volt sör és virsli is. A fesztiválhoz kapcsolódó kirakodóvásár arculatát szintén a tulipánmotívum határozta meg. Nemcsak kézművesek jöttek, hanem helybeli egyesületek is. Aki például az Együtt Celldömölk Városért Egyesület portékáiért a becsületkasszában fizetett, mindjárt a mentőállomás fejlesztéséhez is hozzájárult. Tánc, népdal, aszfaltrajzverseny, koncertek, utcaszínházi előadások – a négy nap összes programját fölsorolni is lehetetlen.

Kiemelkedő eseménye volt a fesztiválnak az Utrechti Egyetem (Hollandia) 80 fős szimfonikus zenekarának szombat délutáni fellépése a KMKK-ban. A zenekar magyarországi turnéja során (Budapesten és Pécsen léptek föl) ejtette útba Celldömölköt. Remélhetőleg ennek a kapcsolatnak is lesz folytatása.

A legnagyobb fejtörést az okozta, hogy az eredetileg szabadtéri programnak szánt Republic-koncertet a sportcsarnokban – vagy inkább a KMKK-ban rendezzék-e meg. Végül a KMKK mellett döntöttek, így aztán nyitott ajtók mellett, zsúfolt házzal mintegy 7-800-an örültek a zenének. A vasárnap délutánra a Vulkánparkba tervezett „Tulipánfutam” viszont az erős szél miatt elmaradt, később rendezik meg.

Fehér László polgármester azt mondja, a költségvetésben az idén is különítettek el pénzt tulipánhagyma-vásárlásra, hogy bővüljön a kínálat. A városgondnokság munkatársai pedig megtanulják a tulipánok titkát: kiültetni, gondozni, virágzás után visszaszedni, tárolni; és megint elölről Hogy tavaszonta természetes legyen: ha tulipán, akkor Celldömölk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!