Górcső alá vettük a Télapó munkáját

<b>VN</b> - Több mint 117 millió kilométer 31 óra alatt? Nem a Nyakó házaspár újabb rekordjáról van szó, csak górcső alá vettük a Télapó munkáját. Közel 343 millió gyerek, 1000 km/másodperces sebesség, lángoló rénszarvasok és hangrobbanás jellemzik az egyéjszakás műszakot.

Garai Antal 'Atom'

Megannyi mesekönyvben, rajzfilmben és karácsonyi filmben láthattuk már Télapó legendáját. Gyerekként akár el is hihettük, de jobban átgondolva kicsit valószínűtlen az a logisztikai folyamat, amelyet a Télapónak évente el kell végezni egy éjszaka alatt. 

Vizsgáljuk meg a Télapó tevékenységét reális szemmel, ugyanis a fizika tudorai nem azért kiáltottak ki törvényeket, hogy azokat egy piros ruhás teltkarcsú egyén évente áthágja. Az első laza láncszem, a repülő rénszarvasok. Jelenleg a tudomány nem ismer egy repülő rénszarvas fajt sem, de több mint 300 ezer olyan élő organizmus létezik, amely még nem került besorolásra (igaz ezek nagy része baktérium vagy ízeltlábú), de előfordulhat, hogy a Télapó mégiscsak repülő rénszarvasokkal közlekedik.

A Földön legalább kétmilliárd 18 év alatti gyermek van, viszont a Télapó munkáját nagyban megkönnyíti, hogy a hindu, a zsidó, a buddhista és a mohamedán gyerekek nem ismerik el létezését, de így is a kiszolgálandó gyerekek száma eléri a 343 milliót. Ha háztartásonként 3,5 gyerekkel számolunk, akkor ez kereken 98,1 millió otthont jelent (mert minden háznál van legalább egy rendes gyerek).

A gyerekek száma és a rénszarvasok kérdésköre mellett elgondolkodhatunk azon is, hogy miképp lehet egy éjszaka alatt ennyi kéményt végigjárni? Nos hála a Föld forgásának és a különböző időzónáknak, a Télapónak 24 helyett 31 óra áll rendelkezésére a művelet végrehajtásához (keletről nyugat felé haladva). Ebből kiszámítható, hogy másodpercenként 879 látogatást tesz. Valljuk be, hogy ennyi idő bővel elég leszállni, a kéményen át bejutni, megtölteni a zoknikat, kipakolni a többi ajándékot a fa alá, enni egy kis sütit tejjel és visszamászni a kéményen át.

A 98,1 millió otthon végiglátogatásához nagyjából 117 millió km-t kell megtenni az öregnek, ez már kezd felérni a Nyakó házaspár utazási statisztikájával. A táv nagysága miatt a Télapó szánjának körülbelül 1000 km/másodperc sebességgel kell haladnia, a hangsebességnél, mintegy 3000-szer gyorsabban.  

Nem beszélve arról, hogy ha minden gyerek egy körülbelül 1 kilogrammos ajándékot kap, akkor a szán mintegy 343 ezer tonnát szállít. A Télapót már ne is számoljuk, elvileg minden otthonba eszik egy kis édességet (mondjuk 2 szaloncukor esetében az út végére körülbelül majdnem kétezer tonna súlyúra hízik). 

A Földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-ot tud elhúzni. Ha repülve tízszer többet bír el, akkor is minimum 200 ezer rénszarvasra lenne szükség a szán elhúzásához. Ekkora súly esetén az 1000 km/másodperces sebességnél a rénszarvasok olyannyira felmelegednének, mint az űrhajók, a légkörbe való visszatéréskor. A két vezér-rénszarvas 143 trillió  Joule energiát nyelne el másodpercenként (ez már Rudolf orrát kikezdené). 

Ekkora légellenállásnál elhanyagolható az idő, ami alatt elégnek (mindeközben 234 milliárd decibel erejű robbanás hallatszana) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast is. Az egész szán (a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt égne el.

Összegezve az adatokat:  Az öreg Santa Claus nem csak áthágja a fizika törvényeit, hanem egyenesen meggyalázza azokat. Kis realitással nézve, ha a Télapó, Karácsonyapó, Télapu vagy akárki megpróbált egy éjszaka ajándékokat kihordani, akkor mostanra biztos, hogy nincs az élők sorában, vagy kilépett a légkörből és Halley-üstökös néven tevékenykedik tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!