Továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés

<b>Megyei körkép</b> - A sztrájk miatt továbbra is kiszámíthatatlan a vasúti közlekedés a megyében, a szombathelyi állomás teljesen kihalt. A távolsági buszokon viszont megemelkedett az utasforgalom.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Vasárnap este kezdődött a vasutas sztrájk országszerte. Azóta a megyében is teljesen kiszámíthatatlan a vonatok közlekedése, ezért az utasok többsége inkább buszra száll. 

A Vasi Volán Zrt. adatai szerint a héten megemelkedett az utasforgalmuk.  Az elmúlt napokban Budapestre  sokan utaztak, három buszt kellett indítani a szokásos egy helyett, s más vonalakon is mentesítő járatokra volt szükség. Emellett a társaság biztosítja a vonatpótló buszokat, így a dolgozókra is több teher jut. 

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vonatai ugyanakkor közlekednek. A Sopron-Szombathely, valamint a Szentgotthárd-Szombathely vonalszakaszokon a megyeszékhely előtti utolsó GYSEV állomásokról  Acsádról, valamint Ják-Balogunyomból vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba. 
  
A mai napon is kihalt volt a szombathelyi  állomás. T. Leiner Ildikó, a MÁV Zrt. területi kommunikációs vezetője arról  tájékoztatta lapunkat, hogy a reggeli műszakváltás után Szombathelyen ugyan  nem  indítottak és nem fogadtak járatokat, de az utasokat autóbuszokkal  eljuttatták azokra az állomásokra  (Vép és Püspökmolnári, Ják-Balogunyom és Acsád), ahonnét tovább közlekedhettek vonatokkal. 

Hozzátette, hogy a sztrájk ügyében előrelépés is történt, mert a III. torony vezető váltókezelő munkatársa  ismét munkába állt, így az állomáson levő vonatok és szerelvények napi kötelező vizsgára való előkészítése megkezdődhetett. (Ez azért fontos, mert ha  megindulhat a közlekedés Szombathelyről, akkor csak az érvényes napi vizsgával rendelkező kocsikból álló  vonatok szállíthatják majd az utasokat.)  

A kocsivizsgálók, illetve a pénztárban dolgozók a nyugat-dunántúli területen mind felvették a munkát. A munkabeszüntetéshez nagyobb számban a jegyvizsgálók csatlakoztak.

Fábián Kálmán, a  VDSZSZ területi vezetője elmondta, hogy a munkavállalók  szerint egyáltalán nem irreálisak a követeléseik, hanem jogosak. Hozzátette, munkabeszüntetésre nem lehet buzdítani senkit: ugyanis, aki eddig sem akart csatlakozni a sztrájkhoz, azt nem lehet ezután sem arra  rávenni. 



A vasutas sztrájk alatt egyre többen szállnak buszra  Fotó: Benkő Sándor

Vonatkozó cikkünk: Mozdulatlan vonatok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!