Gázválság: négy középiskolában lesz tanítási szünet a megyében - frissítve

<b>VN</b> - Pénteken délelőtt döntöttek arról, hogy hétfőtől három napos tanítási (gáz)szünet lesz négy megyei fenntartású középiskolában. Van vészforgatókönyve a Markusovszky kórháznak, csak gázzal fűtenek a minőségi vasi szállodákban. Gázválság körképünk.

Vas Népe

Hétfőtől háromnapos szünetet rendelnek el 18 megyében az önkormányzatok által fenntartott középiskolákban a gázkrízis miatt -  jelentette be Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke. 

A kezdeményezéshez Vas megye is csatlakozott.  Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke is egyetértett azzal, hogy január 12-ére, 13-ára, 14-ére - tekintettel az ország földgázellátási problémáira, illetve a várható rendkívüli hideg időjárásra - a vezetése alatt álló intézményekben rendkívüli szünetet rendeljenek el.  

Csütörtökön este a kormányszóvivői iroda közleményben jelentette be: A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, a közoktatásról szóló törvény ugyanis ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges.A gázellátással kapcsolatos jelenlegi helyzetben azonban nem ez az eset nem álll fenn, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodnia kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket. A rendkívüli iskolai szünet elrendelésére vonatkozó kezdeményezés ellentétes azzal az eredményes kormányzati törekvéssel, amelynek célja, hogy a lakosságot a lehető legkisebb mértékben érintse a gázszállítás leállítása.

A megyei fenntartású gimnáziumok, szakközépiskolák és szakiskolák vezetőinek pénteken délig kellett eldönteniük, hogy lesz-e náluk hétfőn tanítás, hiszen a diákokat erről időben tájékoztatni - közölte a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. 

A Vas megyei önkormányzat által fenntartott intézmények közül a rumi általános iskolában nem lesz szünet hétfőtől, mivel a speciális ellátást igénylő gyerekeket nem lehet felügyelet nélkül hagyni. Ugyanez vonatkozik a kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményre is.

A vasvári Béri Balog Ádám gimnáziumban  a nagy hideg miatt  nem lesz tanítás hétfőn, kedden és szerdán. Az iskolát azonban nem zárják be, mivel, ha a szülők igénylik, akkor biztosítanak felügyeletet. A szénszünetet miatt elmaradt tanórákat a diákok szombatonként pótolják be. 

A csepregi Nádasdy szakközépiskolában is szünet lesz a jövő hét elején. Felügyeletet eddig egyetlen szülő sem kért, az intézményt bezárják, így tudnak spórolni a fűtéssel. Körmenden a Rázsó Imre Szakközépiskolában és a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban sem lesz tanítás hétfőtől. Az intézményeket fűtik majd, de csak takarékos üzemmódban.  



A szakmai érdekvédelmi szervezetek nyomására a kettesből a négyes korlátozásba sorolták át csütörtökön az élelmiszer-feldolgozókat, miután a gázválság eddigi legkritikusabb, szerdai napján gyorsan kiderült, gazdák ezrei mehetnek tönkre, a boltokban hiányt és felvásárlási lázat okozhat, ha leáll az ágazati termelés.

Nos, csütörtökre normalizálódni látszott a helyzet, délelőtt feloldották a második kategóriájú gázkorlátozást, és azzal is spóroltak néhány millió köbméter gázt, hogy a január 2-ai munkanap áthelyezést mégsem most  szombaton, hanem csak március 28-án kell ledolgozni. 



Infografika: Kelemen Attila

Ami megyénk ipari termelővállalatait illeti, nos a Pannontejből szerdán nem indultak el gyűjtőkocsik, csütörtökön viszont a szerdai tejet is begyűjtötték. A kőszegi téglagyár, a Wienerberger-érdekeltség kapcsán kacsának bizonyult a szerdai hír, nem állt le a termelés az üzemben. 

A Taravis baromfi-feldolgozó sárvári üzemében tartályos gázkészlet is van tartalékban, de ennek igénybevételére végül nem volt szükség. 

Olaj technológiára váltottak az Opel-gyárban Szentgotthárdon, legalábbis a gyártócsarnokban, időszakos leállás volt a Hirsch sárvári telepén is.  Alternatív energiára állt át a Linde répcelaki üzeme, mindez nem járt kapacitáscsökkentéssel.

A megyei kórháznak is van vészforgatókönyve, olajtüzeléssel is képesek fűteni, igaz nem minden épülettömbben, így ha erre kényszerülnének, össze kellene zsúfolni a betegeket.

A minőségi vasi szállodákban kizárólag gázzal tudnak fűteni, a sárvári Park Innben és a büki Danubiusban sincs igazán B-terv, ha korlátoznák a fogyasztásukat, azt a vendégek, ott dolgozók rövid időn belül a bőrükön éreznék.

A megye hipermarketeiben és áruházaiban az elmúlt napokban érezhetően megnőtt a kereslet az olajradiátorok és hősugárzók iránt, az átlag többszörösét viszi a lakosság, nagy rohamról azonban nem beszélhetünk. 

Mindenesetre a gázválság gyors lezárását ígéri, hogy Magyarország a szerda esti nem után ma mégis úgy döntött, hogy gázt ad el a vacogó Szerbiának. 

További részletek itt, ide klikkelve pedig a távhőről tudhat meg újabb információkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!