Parlamenti felszólalások: mérlegen a vasi képviselők

<b>VN</b> - Többé-kevésbé aktívak voltak 2008-ban a parlamentben a vasi képviselők: Puskás Tivadar a helyi szórekorder, majd 14 órányit beszélt, képviselőtársa, Kovács Ferenc viszont még harminc percet sem. Ki mondta, miről mondta, mennyit mondta? Részletes statisztikánk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Meglepő módon, egy kezdő képviselő vezeti a felszólások száma és ideje alapján felállítható vasi listát: dr. Puskás Tivadar (KDNP) az elmúlt évben csaknem háromszázszor, pontosabban 299-szer kapott szót, és több mint tizenhárom órányit (13 óra, 32 perc, 52 másodpercig) beszélt. 

Ezzel a parlamenti rekorderek közelébe verekedte be magát, hiszen rajta kívül csak a pénzügyminiszter Veres János (316), Arató Gergely (318), a fideszes Ékes József (339), a szocialista Gőgös Zoltán(398) és az MDF-es Pettkó András szólalt fel többször  tavaly az ország házban. 

A vasi listán sorban a következő a rutinos politikus, dr. Hankó Faragó Miklós (SZDSZ), aki 125-ször emelkedett szólásra. Érdekesség, hogy a második helyezett szabaddemokrata honatya a felszólalási időt tekintve alig egy órányival kevesebbet (12 óra, 11perc, 59 másodperc beszélt, mint dr. Puskás Tivadar. 

A képzeletbeli dobogó harmadik helyén ketten állnak: Bebes István és Szabó Lajos, mindketten 68-szor szónokoltak. Kettőjük közük Szabó Lajos beszélt hosszabban, 5 óra 37 perc 39 másodpercig. A fideszes politikus három óra 13 perc négy másodpercig kért figyelmet az országgyűlésben. 



Dr. Puskás Tivadar (a kép jobb szélén) 299 alkalommal kért szót, a legtöbbször vasi képviselőtársai közül 2008-ban Fotó: Benkő Sándor

A Kiss Péterrel együtt tizenkét fős vasi csoportból a keveset beszélők közé tartozik a kereszténydemokrata Básthy Tamás, aki nyolcszor kért szót, s 49 perc 44 másodpercig szónokolt. Társa, a fideszes Kovács Ferenc kilencszer kapott szót, s 28 perc 46 másodpercig beszélt. 

A középmezőnyben foglal helyet a két szocialista politikus, dr. Ipkovich György (18 felszólalás, 47 perc 4 másodpercnyi időtartam, és Rába László (16 felszólalás, 41 perc 34 másodperc), dr. Hende Csaba (20 felszólalás, 1 óra 21 perc 31 másodpercnyi ideig). A legfiatalabb vasi képviselő, Ágh Péter huszonötször emelkedett szólásra (1 óra 13 perc 1 másodperc), párttársa, V. Németh Zsolt harmincötször, de igen hosszasan beszélt: 8 óra 18 perc 34 másodpercet. Végezetül említsük meg Kiss Pétert, aki százszor kért szót.

Milyen ügyben kértek szót legtöbbször képviselőink?

Kiderül a szombati Vas Népéből.

Kapcsolódó anyag: 

Képviselői díjazások

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!