Fellebezés a heilingenkreuzi hulladékégető ellen

<b>Szentgotthárd, Őrség </b> - Fellebez a Rába-parti város és az Őrségi Nemzeti Park vezetése a burgenlandi hatóságok pénteki döntés ellen, amellyel első fokon engedélyezték az égető megépítését.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fellebbezést kell erőltetni, hangsúlyozta Viniczay Tibor,  Szentgotthárd polgármestere. Hozzáfűzte, biztos volt abban, hogy a burgenlandi hatóság engedélyezi a saját cégének a hulladékégető Heiligenkreuzban történő fölépítését. 

Ezért minél több, úgynevezett ügyféli státuszban lévő személyt, szervezetet biztat arra, hogy fellebbezzen. Egyébként március 20-ig lehet a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz, mint az ügyben másodfokú döntési jogkörrel rendelkező hatósághoz benyújtani a fellebbezéseket. 

Viniczay Tibortól megtudtuk, hogy március 10-én ül össze legközelebb a magyar-osztrák konzultatív csoport. A magyar álláspont továbbra is az, hogy a hulladékhasznosító művet az országhatártól lényegesen távolabbi helyen kell felépíteni.

Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója hétfőn megerősítette: fellebeznek. Kiemelte a tervezett hulladékégető kapcsán mindenekelőtt a térségben élők egészségének figyelembe vételét, a bűzmű működésének káros hatásait különösen a gyerekekre, az idősekre, a betegekre. 

Az egészséges élelmiszerek előállításához szükséges ökogazdálkodást, továbbá az ökoturizmust is veszély fenyegeti, a növény- és az állatvilág számára is jelentős kockázatokkal kell szembenézni. Márkus Ferenc úgy értesült, hogy osztrák természetvédők is fellebbezésre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!