Haladékot kapott a bobai önkormányzat a negyvenmillió forintos bírság befizetésére

<b>Boba, Budapest</b> - A Fővárosi Ítélőtábla döntése szerint a bobai önkormányzatnak egyelőre nem kell megfizetnie a tavaly kiszabott negyvenmillió forintos környezetvédelmi bírságot.

Nagy Ildikó

Mint arról beszámoltunk, a környezetvédelmi felügyelőség tavaly tavasszal 40 millió forintos bírságot szabott ki a bobai önkormányzatra, mert a településen keletkezett szennyvizet illegális módon, a falu határában, egy gödörben helyezte el. A szennyvizet szállító hetvenéves vállalkozónak 142 millió forintos büntetést kellene fizetnie. 

A megbírságolt felek nem nyugodtak bele a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság döntésébe, és az országos hatóságnál fellebbeztek. A másodfokon eljáró országos főfelügyelőség azonban helybenhagyta a  hatóság korábbi döntését.

A történet  tavaly november végén folytatódott, amikor is  a Vas Megyei Bíróságon tárgyalni kezdték a közigazgatási határozat felülvizsgálatára irányuló ügyet. A tárgyalás napján a bobaiak a szombathelyi Városháza előtt demonstráltak: szerintük ugyanis a bírság behajtása ellehetetlenítené a falut, amely az intézményeit sem tudná tovább működtetni. A tárgyaláson akkor nem született ítélet, ez év február 16-ára tűzték ki a következő tárgyalást, amely a bíró betegsége miatt elmaradt.

Közben azonban történt egy s más. Szabó Ferenc, Boba polgármestere örömmel számolt be arról, hogy a Fővárosi Ítélőtáblán az elmúlt napokban számukra kedvező döntés született. Az önkormányzat ugyanis annak idején  a másodfokú, jogerőssé vált közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt előterjesztett keresetével egyidejűleg a határozat végrehajtásának felfüggesztését is kérte. 

Kérelmükben előadták, hogy ha befizetik a bírságot, a település gazdaságilag ellehetetlenül, és sem a gyermekintézmények fenntartására, sem a szociális segélyezésre nem marad pénzük. Az elsőfokú bíróság azonban a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelmet elutasította.

A végzés indoklásában arra hivatkozott, hogy az önkormányzat csak állította, de nem bizonyította, hogy a kiszabott bírság mértéke veszélyezteti az önkormányzati intézmények működését. A bobai önkormányzat ezek után megfellebbezte a bíróság döntését. Szerintük ugyanis a helyi önkormányzati rendeletek nyilvánosak, ezért azok tartalmát nem szükséges külön bizonyítani. 

A Fővárosi Ítélőtábla alaposnak találta a bobai önkormányzat fellebbezését, és a folyamatban lévő per jogerős befejezéséig felfüggesztette a regionális felügyelőség határozatának végrehajtását  ami annyit jelent, hogy Bobának egyelőre nem kell megfizetnie a 40 millió forintos bírságot.

Közben a szennyvízgyűjtő gödör területén részleges környezeti felülvizsgálatot végeztek. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumokban a vizsgálatot végző szakemberek kijelentik, hogy a szóban forgó területen észlelt  talajszennyezés nem írható teljes mértékben az illegális szennyvízelhelyezés számlájára, azt ugyanis helytelen mezőgazdasági művelés, a szerves- és műtrágya nem megfelelő használata is okozhatta. Ennek megállapításához további vizsgálatokra lesz szükség. A bobai szennyvíz-ügy a bíróságon folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!