Hiába volt minden? Nem kérdés, hogy megépül a szemétégető!

<b>Heiligenkreuz (Rábakeresztúr)</b> - Szentgotthárd két elöljárója szomorúan és csalódottan távozott arról az osztrák-magyar bizottsági ülésről, amire meg sem hívták őket...

Szenkovits Péter

A Szentgotthárdtól néhány száz méterre tervezett hulladékégetőmű kapcsán egy osztrák-magyar bizottságkedden Heiligenkreuzban (Rábakeresztúron) tanácskozott, amelyen résztvett  Viniczay Tibor  gotthárdi polgármester és Bugán József,  környezetvédelemért felelős alpolgármester is. A helyszínen derült ki, hogy a két elöljárót valójában meg sem hívták az eszmecserére, jóllehet ott maradhattak. Az osztrák tárgyaló delegációt vezető  Leopold Zachrer,  a bécsi környezetvédelmi minisztérium szekciófőnöke arról beszélt, nem az a kérdés, hol legyen a szemétégető, mert az  legalább is az ő álláspontjuk szerint  Heiligenkreuzban lesz, hanem az, hogy miként tudná a két ország, illetve a térség a bűzmű előnyeit kihasználni. 

Kovács Ferenc, a vasi közgyűlés elnöke, delegációvezető kifejtette az ismert magyar álláspontot: ezen a helyszínen nem tudjuk elfogadni az égetőmű felépítését. Megjegyezte, hogy jóval korábban, hat-nyolc évvel ezelőtt, a közös területfejlesztési koncepciók megalkotásakor kellett volna már egyeztetni, s az osztrákoknak nem szabadna kész tények elé állítani bennünket. Miután csak az égető hasznosításáról akartak értekezni a vendéglátók, s nem arról, amit a magyar külügyminisztérium több ízben is hangsúlyozott, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást kell találni, ezért az ülésről Viniczay Tibor (aki jó egészséget kívánt a jelenlévőknek) és Bugán József távozott. 

Soós Zoltán,  a Pronas Civil Összefogás elnöke a tárgyalások után elmondta, hogy Leopold Zacher kifejtette: ők nem tudják megakadályozni a mű felépítését. A beruházó Begas illetékese azt ígérte, ha akarunk, akkor azért kapunk az égetőből energiát... Szomszédaink közül egyedül Mogersdorf illetékese emelt szót a beruházás ellen.
A Pronas gőzerővel készíti fellebbezését; továbbra is bízik abban, hogy a hulladékégető másutt épül meg. 

Kapcsolódó dossziénk: 

Hulladékégető a határon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!