Kultúrkapu Napok - kétnapos kultúrtábor a Savaria moziban

<b>Szombathely</b> - Két nap, nyolc zenekar, filmvetítések, író-olvasó találkozó – ezen programok fogadták a Savaria moziban a Kultúrkapu Napokra látogatókat.

Garai Antal 'Atom'

Az első napon négy zenekar, A Jacked, a Shell Beach, a Jazzékiel és a Naked Vibration lépett fel. Kisszámú közönség volt kíváncsi a pénteki programokra, hiába jött hip hop, indie rock, alternatív hardcore és egy osztrák reggae csapat az étlapon.
Az együttesek műsorán nem látszott a létszámhiány, a Jacked lendületes koncertet (vagy inkább próbát) adott, s ebben még az sem zavarta őket, amikor elhangzott a kérdés a színpadról, hogy: Hányan ismertek minket? _ és a jelenlévők közül (kb. 10 fő) csak hárman tették fel a kezüket.

Gitárosok - A Jacked, a Shell Beach, a Jazzékiel és a Naked Vibration pengetői - Fotó: Garai Antal 'Atom'

A Shell Beach műsora alatt már többen voltak a nézőtéren, hisz az előző banda, a Jacked is beállt ujjongani, amolyan szolidan, ácsorgósan, minden szám után tapsolósan. És úgy, ahogy az előző együttes, a Shell Beach is tisztességesen végigordította a koncertet úgy, mint ha tömött lett volna a tánctér.

Aztán előkerült a kávézóból a Jazzékiel is, az első percekben a mikrofonon keresztül félhangosan közölte az énekes a kávézóban ücsörgőkkel, hogy azért cipeljék már ki az ülepüket a színpad elé – persze mindezt más szóhasználattal tette. Matek, Petőfi Rádióból ismerős „Az utolsó lemez lovag” című sláger, és Szőcs Gergő, az új dobos, aki nemrégiben még a Mystery Gangben verte a dobszerkót.

Jazzékiel – legismertebb slágerük Az utolsó lemezlovag

Aztán a Jazzékiel után hirtelen előkerült valahonnan kb. 20 ember, akik a roots-reggae-dub stílust játszó osztrák csapat, a Naked Vibration koncertjére voltak kíváncsiak. Bevallom kicsit idegennek tűnt osztrák reggae-t s később ska-t hallani, de hamar megszoktuk. Így ért véget az első nap, ami közönséghiányán még „az első száz belépő ingyenes” akció sem segített.

Tekintse meg képgalériánkat a Kultúrkapu Napok első napjáról ide kattintva!

A második nap életrajzi filmvetítéssel, a Controllal kezdődött. A fekete-fehér angol-amerikai- ausztrál-japán életrajzi dráma, a posztpunk legenda Joy Division énekes Ian Curtis életéről szól. Aztán író olvasó találkozó volt a mozi kávézójában Kukorelly Endrével a vers és a próza szerelmeseinek.
Később kezdetét vette a Cinema Tour, kisfilmek kerültek a vászonra, méghozzá a Magyar Filmszemlén díjazott vagy nagy sikerrel játszott rövidfilmek.

Ez után Cadik of Membran zenélt, ami alatt a Kiégő Izzók vizualizáltak a vásznon, „a magyar mélységi hiphop, jungle, és drummandbass egyik legfontosabb dj-producerétől” hallhattuk egy szettet, majd a Realistic Crew alternatív koncertje hódította meg a közönség hallójáratait.

„Eminemes nyolcmérföldes egy kézzel ritmikusan fel-le hullámzósan mozgós” – buli kezdődött a Realistic Crew után. Sok hip hop rajongó bukkant fel a táncplaccon. A szövegelés mesterei frenetikus rímekbe szedve adták át próféciájukat az élet igazságairól.

DJ Palotai – az egyik leghíresebb, nemzetközileg is elismert magyar lemezlovas

Utolsó fellépőként DJ Palotai vette át a kellőképp felpezsdített közönséget. Klasszikusok, mai slágerek szóltak mindenki Palotai Zsoltjának szettjében. House of Pain Jump Around-ja alatt jöttem el, akkor épp a plafonig ugráltatta a tömeget s ahogy ismerjük, később sem hagyta lógva őket.

Tekintse meg képgalériánkat a Kultúrkapu Napok második napjáról ide kattintva!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!