Tízmilliós tartozás miatt kellett meghalnia az egyéves kisfiúnak

Szombathely – Egy gyermekgyilkosság lelki hátterét lehetetlen felderíteni, a Bolyai utcai tragédia oka is megfejthetetlen. A rendőrségi vizsgálat annyit megállapított, hogy a szörnyű tett után öngyilkosságot megkísérlő házaspár valóban adósságspirálba került: a 6 milliós hitelük 14 millióra duzzadt.

Angyal László

A tavaly júliusban történt döbbenetes eseményről mi is részletesen beszámoltunk: a Bolyai János utcában játszó gyermekek mellé zuhant egy férfi, aki második emeleti lakásának erkélyéről ugrott ki. 

A súlyosan sérült fiatalember lakását a rendőrök feltörték, ekkor találták meg a már halott egyéves kisfiút, illetve az eszméletlen édesanyát, akinek arcán több zúzódás is volt. A kérdésre, mi is történhetett a családdal, rögtön magyarázatot adott a hátrahagyott búcsúlevél. 

A szülők kilátástalan anyagi helyzetük miatt végeztek gyermekükkel, majd öngyilkosságot kíséreltek meg. Előbb gyógyszereket vettek be, majd férfi a mélybe vetette magát. A zuhanást combcsonttöréssel megúszta, a felesége is túlélte a gyógyszermérgezést.

A Vas Megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán a napokban vádemelési javaslattal lezárult a torokszorító bűnügy vizsgálata, az eltelt háromnegyed évben különös részletekre is fény derült.

A nyomozók több szakértőt is kirendeltek, hogy pontos képet kapjanak az előzményekről. Mindennek azért volt nagy jelentősége, mert az emberölés minősített esetének – 14 év alatti személy sérelmére, előre kitervelt módon – gyanúját kellett megfelelő bizonyítékokkal alátámasztani.

Az informatikai szakértő a család asztali számítógépét vette górcső alá. A nyomozók a tárolt információk segítségével – elektronikus levelezések, nagyon sok családi fotó – megpróbálták feltérképezni a 32 éves Szabolcs és felesége, a 28 éves Mónika kapcsolatrendszerét. 

A külső szemlélő, de még a családtagok számára is úgy tűnt, teljesen átlagos életet éltek. Az egyik szombathelyi multinacionális üzemben dolgoztak, gyári munkásként kezdték, de a feleség később középvezetővé küzdötte fel magát, majd 2008-ban szülési szabadságát töltötte. Nem volt költséges hobbijuk, sok pénzt felemésztő szenvedélyük, igaz, a férj dohányzott.

A család anyagi helyzetéről a nyomozók a különböző bankoktól, és szolgáltató cégektől kapott információk alapján alkothatott valóságos képet. A szombathelyi férj és az egyik megyeszékhely környéki faluból származó feleség pénzügyi helyzete akkor változott meg, amikor a Bolyai János utcába költöztek

A lakás családi örökség volt, a férfi kifizette testvére részét, illetve elvégezték a felújításokat, s erre mintegy 6 millió forintos kölcsönt vettek fel. Ez indította el a lavinát, a szülők folyamatosan kérelmezték az egyik hitelt a másik után. Adósságspirálba kerültek, a végén már nyolc banknak összeses 14 millió forinttal tartoztak. 

A hitelek felvétele arra az időszakra esett, amikor a pénzintézetek a személyi kölcsönöket szinte kontroll nélkül folyósították, nagyon magas kamatra. A család már 2007 végén nem fizetette a lakás rezsi költségét, csak az internetet, illetve az áramszolgáltató egy-egy csekkjét adták fel, hogy ne kapcsolják ki őket a hálózatból. 

A külvilág mindebből semmit sem észlelt, csak a legutolsó hónapban kértek 10-20 ezer forintos kölcsönöket  az ismerősöktől a szülők. Akik 2008 tavaszán azt mondták egymásnak: „nekünk végünk lesz, s akkor mind a hárman megyünk”.



Azon a július végi napon gondosan eltervezték a család öngyilkosságát. Az otthon tartott gyógyszereket összeöntötték, összetörték, ebből készítették a keveréket, melyet egyéves gyermeküknek beadtak, és ők is bevették. (Később a házkutatásnál a rendőrök nem találták fiolákat, mert a megmaradt pirulákat a kukába kivitték.)

A családi dráma végkifejlete ismert: a kisfiú nem halt meg azonnal, ezért előbb a férj, majd a feleség szorított párnát az arcára. (Az orvos szakértő szerint nagy valószínűséggel a gyógyszerek hatását nem élte volna túl a kisfiú. Még egy adalék: véralkoholt is találtak a csöppség szervezetében.)

A feleség arcán talált sérüléseket a szakértő azzal magyarázta, hogy bódult állapotban, a lakásban szerezhette őket.

Az elvégzett elmeorvosi vizsgálat a férfi és a nő esetében is azt állapította meg, hogy büntetőjogi felelősségüket nem korlátozza elmeállapotuk. 

Az ügyet a rendőrség vademelési javaslattal küldi meg a megyei főügyészségnek. Amennyiben a bíróság bűnösnek találja a szülőket, 10 és 15 év közötti, vagy életfogytiglani szabadságvesztés lehet a kiszabott büntetésük.

Megdöbbentő kortünet,  hogy a csütörtökön elfogott, az uraiújfalui postát kirabló szabadnapos buszsofőr esetében is a milliós lakáshiteltartozás merült fel a bűncselekmény lehetséges indítékaként.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!