Elfolyhat a szökőkútra kapott pénz Celldömölkön

Celldömölk - Tizenkilencmillió forintot ajándékozott a kormány nevében januárban Celldömölknek Kiss Péter miniszter, amikor a várossá avatás harmincadik évfordulóját ünnepelték. Négymilliót egy szökőkútra szánt. A kúttervekkel elkészültek. De lesz-e szökőkút a központban?

Budai Rózsa

Ajándékként 19 millió forintot hozott januárban a celli születésű kancelláriaminiszter a városnak: 15 milliót a leendő városháza okmányirodájának berendezésére, négymilliót egy szökőkútra ajánlott fel. A támogatási szerződés megkötésére rendelkezésre álló idő napokon belül lejárhat (lásd: kormányválság), és a szökőkútra felajánlott pénz elúszhat. Ennek tudatában voltak a képviselők április elején, amikor a kútterv első vitáját lefolytatták. A polgármester terveket, ajánlatokat kért Illés Erika szobrász- művésztől, valamint a Szabados és Társa cégtől, amely Sárváron és Szombathelyen is épített szökőkutat. Szabadosék terveit színes fotókon nézhették meg a képviselők, Illés Erika kompozíciói az asztalra helyezve önmagukért beszéltek, és várták a véleményeket.

A vita első részében, amikor a szobrászművész nem volt jelen, kevés szó esett a kúttervekről. Az ellenzéki képviselőket más foglalkoztatta. Kell-e a városnak három szökőkút, kérdezte Kiniczky István. (A városmag-rehabilitációs pályázatban szerepel egy kútterv a Szentháromság térre, és egy egyszerűbb csobogó a leendő városháza elé. Mindkettő messze a megvalósítástól.) Horváth Melinda azt firtatta, hogy címkézve kapja-e a város ezt a négymilliót. Mert ha nem, akkor inkább fordítsák a kórház adósságának csökkentésére. Kérte a polgármestert, hogy ezt egy telefonnal vagy egy levéllel intézze el a miniszternél. Hetényi László egyetértett a képviselő asszonnyal: Minden erővel a kórházat támogassuk, a kórház mindenek előtt , a kútterv egyébként tetszett a képviselő úrnak.

Illés Erika jelenlétében több figyelem jutott a szobortervekre. Szép kompozíciókat tett az asztalra a művész. Egy bencés szerzetes pihen meg a hegy (a Ság) tövében, hátán a zsák, amelyben a legenda szerint Koptik Odó, a kegytemplom és a kolostor alapítója Mariazellből elhozta a Szűz Mária-szobor másolatát Celldömölkre. Átnéz egy ablakkereten az ülő alak, amelyen túl a mai látvány kapcsolódik a történethez: egy Mária-szobor, háttérben a híres kegytemplom. Akadt a képviselők között egy, Pálné Horváth Mária, aki a tervre, a szobrász alkotására és az ajándékozási helyzetre támogatóan reagált: - Ahogy a templom és a kolostor összetartozik, ugyanúgy össze kell hogy tartozzon a Mária-szobor és ez a készülő Koptik Odó-szobor. Egységes alkotás, csakis Celldömölkre jellemző a legendája, csakis Celldömölkön valósítható meg. Az utókorra is gondoljunk, amikor erről a négymilliós ajándékról döntünk. A miniszter ezt a városnak szánta. Minden fillért a kórháznak, de ezt a négymil- liót ne.

Új szempont is fölmerült: vajon hogy mutat majd a kompozíció a posta előtt? Nem túl nagy? Nem sok ennyi látvány a templomnál? Többen elismerték, hogy Illés Erika terve szép, de jobb helye lenne a Szentháromság téren, mint a posta előtt. Lukács Erzsébet képviselő asszony ajánlott megoldást a kételyekre: számítógépen készítsék el a tér és a műtárgyak arányos, szimulációs rajzát, nézzék meg, hogy hat az új szobor a tér- ben, milyen irányban mutat legjobban.

Fehér László polgármester vállalta, hogy ismét tárgyal a miniszterrel az ajándék felhasználásáról (átcsoportosításáról). Elfogadta hogy az új városháza előtt ne legyen szökőkút. Számításai szerint Illés Erika tervét most a tízmillió forintból megépíthetné a város (hatmilliót kellene a költségvetésből erre szánni).

A szökőkútról határozat nem született. Úgy tűnik, lesz még néhány forduló és fordulat a történetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!