Ha létezik igazi antipolitikus alkat, akkor Gordon az

Zalaegerszeg - Kéri Lászó úgy véli, Bajnai Gordon kormányfő, aki már '96 előtt milliárdos volt, igazi antipolitikus alkat, Orbán Viktort pedig hiába győzködte arról, hogy ideje végre feladni az "ezekkel nem tárgyalunk, vigyék magukkal a trágyát" elvet. A politológus nem lát veszélyt a Jobbikban, szerinte a pártot nem kell összemosni a nyilasokkal. Interjú.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kéri László politológus laptársunknak, a Zalai Hírlapnak adott interjújában azt mondta: ha a Bajnai-kormány kihúzza az első hat hetet, akkor nem lesznek előre hozott választások. Kéri a kormányfőt igazi antipolitikus alkatként jellemezte, aki a "pénzgyűjtésen már régen túl van, első öt milliárdját még '96 előtt szerezte". Kéri huszonegy éve ismeri Bajnait. A politológus szerint az elmúlt hónapok többet ártottak az MSZP-nek, mint az előző hét év összesen, a szocialistákra történelmi méretű vereség várhat. 

Orbán Viktort mindhiába próbálta meggyőzni arról, hogy adja fel a "minél rosszabb, annál jobb, s hogy ezekkel nem tárgyalunk, vigyék magukkal a trágyát" doktrínát. Pedig szerinte Bajnai támogatása a Fidesznek is előnyös lenne. 

Ami a baloldal visszatérő - a Fidesz kétharmados sikerével riogató - fóbiáját illeti, szerint ez alaptalan, Orbán Viktornak ugyanis nem áll szándékában jobboldali diktatúrát bevezetni, és ezt nem is tehetné meg. 

Kéri szerint a Jobbik előtörése nem magyar sajátosság, a radikális pártok Európa-szerte jók lehetnek 10-11 százalékos eredményre. 

"A Jobbik frissebb, modernebb kiadásban, de azt fogja képviselni, amit a MIÉP 1998 és 2002 között. Ők lesznek Tiborc panasza, azaz az utca hangja, az elégedetlen, becsapott nép. A Jobbik nagy kihívás lesz minden politikai erőnek, rá fogja ugyanis kényszeríteni őket, hogy sok mindent átgondoljanak a radikalizmusról és a szociális csalódásról. Én azonban nem látok veszélyt bennük. Nem kell őket összemosni a nyilasokkal, ez a csoport ugyanis már az új rendszer terméke.", nyilatkozta laptársunknak Kéri László. 

Kapcsolódó dossziénk: 

Kormányválság 2009

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!