Vasi sertéshús Hanoiban és Ho-Si Minh-ben?

Körmend - Amiről már évek óta tárgyaltak, rövidesen valósággá lehet, válhat: a csaknem százmilliós ázsiai országot komolyan érdekli egy sertésfeldolgozó felépítése a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft-re alapozva.

Kozma Gábor

A körmendi húsfeldolgozó tulajdonosa, Babati Zoltán megerősítette a hírt: komoly lehetőség van arra, hogy hasonló üzem építésében vehet részt a közeljövőben Vietnamban
- Többször is járt nálam magasrangú küldöttség a szintén körmendi dr. Déri Miklós kalauzolásában. Felvetődött: mi lenne, ha bevezetnénk házias termékeinket náluk? Ezt aztán elvetettük a több mint 10 ezer kilométeres távolság miatt. Erre fel mondták ők, hogy inkább építsek egy gyárat nekik. Eleinte nem igazán vettem ezt komolyan, majd egyre élesebbé vált a helyzet. Most már ott tartunk, hogy a vietnami pénzintézetek is támogatják az elképzelést, hallottuk. 

Az egész Dunántúlon forgalmazó körmendi húsüzemben legutóbb szakmai delegáció járt, amelynek tagja volt Nguyen Son Hai úr, a Vietnami-Magyar Baráti Társaság főtikára, a Vietnami-Magyar Üzleti Társaság ügyvezetője. A magyar üzleti körökben is ismert személyiség akkor kedvezően nyilatkozott a látottakról. Ez további bíztatást adott a körmendieknek. 
- Megnézték az üzememet és tetszett nekik. Mire véget ért a látogatás, már egy közös húsfeldolgozó vietnami kialakításáról beszéltünk. Mi ezt vállalni tudjuk a szakmai tapasztalatunkkal, képzett munkaerőnkkel és uniós szabványú infrastruktúránkkal, mondta el Babati Zoltán. 



A cég termékei háziasak, ez tetszik a vietnamiaknak, mondja Babati Zoltán lánya, Babati Veronika társaságában
Fotó: Szendi Péter

Felgyorsította az eseményeket dr. Botz Lászlónak, a Magyar -Vietnami Baráti Társaság elnökének vietnami látogatása, szerepvállalása is. Pár hete keltezett leiratában az áll, hogy a Hanoi melletti, német-vietnami vegyes vállalatként működő magán húsipari cégbe szívesen bevennének magyarokat is: A vietnami vezetés határozott célja, hogy magyar partnert keres, akivel a magyar ízvilágot tudja az egyre növekvő vietnami piacra bevezetni. Különösen érdekeltek a szalámi gyártásában, olvashatjuk egy helyütt. 

A több mint tízmillós nagyvárosok, így Hanoi és Ho Si Minh City (Saigon) egyedüli szállítója a Due Viet Food cég, amelyben a részvények 14 százalékát birtokolja a német partner. Botz László megemlíti, hogy az ázsiai partnerek akár tulajdonosként is bevonnák a magyarokat, körmendieket is. Ezen túl érdekeltek a technológiában, új üzem építésében, a sertéstenyésztés magyar tapasztalatainak átvételében, a takarmánytermelésben és feldolgozásban. A Due Viet Food egyes vezetői idén nyáron készek tárgyalásokat folytatni hazánkban, illetve Körmenden az immáron a konkrét együttműködésről. 

- Óriási lehetőség nyílt nem csak előttünk, hanem a hazai élelmiszeripar előtt is. A vietnami piac hatalmas, és ugyanilyen kaliberű államok veszik körül. Mindez persze nagy falat. Nyilvánvaló, hogy a magyar kormánynak is valamilyen módon lépnie kell, támogatva a nagyszabású projektet, összegzett Babati Zoltán, a körmendi üzem tulajdonosa. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!