Virágzó fogturizmus Nyugat-Magyarországon

VN - Miért utaznak az emberek más országba, akár több száz vagy ezer kilométert, hogy a fogaikat megcsináltassák? Mitől lett felkapott a magyarországi fogturizmus? Hogyan szerzik külföldi pácienseiket a hazai fogorvosok? Milyen ára van a szervezett utaztatásban való részvételnek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Merklin Tímea

- A szomszédolás jellegű fogturizmus visszaesett. A 90-es években volt divat, hogy az osztrákok bevásárlás, fodrászat után beültek a fogorvoshoz is. Ez főleg a határ menti városokra, Szentgotthárdra, Sopronra volt jellemző - mondja dr. Erményi Imre, aki azon fiatalabb fogorvosgeneráció tagja, amelynek akkor még nem volt önálló praxisa.  

Aki a 90-es évek elején már a pályán volt, és megtehette, hogy áldoz rá, annak sikerült kialakítani külföldi osztrák, német, svájci, olasz  vendégkört. Jellemzően személyes kapcsolatok nyomán járnak szombathelyi fogorvoshoz külföldi páciensek. Van olyan, akihez egyszer eljött egy Olaszországban élő magyar, és mivel elégedett volt a szolgáltatással, elhozta aztán a teljes baráti társaságát. A fogturizmus igazi felfutó szála azonban szervezetten megy, a gyógyturizmusba beépülve. Sok kolléga keresi a módját, hogy bekapcsolódjon a szervezett fogturizmusba, hogy szervezett módon svájci, angol, német, olasz pácienseket is tudjon fogadni. 

- A külföldiek hozzám személyes kapcsolatok útján jutnak el, nem mint szervezett fogturisták. Ilyesfajta szervezett utaztatással nem foglalkozom - ennyit oszt meg velünk a kérdésről  dr. Simon Tamás. 

Utcáról betérő vendég ma már nincs. Ajánlás alapján jönnek a külföldiek is, minthogy ez egy bizalmi szakma  ez a tapasztalata  dr. Gyuk Péternek.  Ritkábban, de internetes hirdetés alapján is megtalálják a betegek a fogorvosokat. A honlapoknak van angol, német nyelvű fordítása is, fotók mutatják be az orvost, a rendelőt. Ha valaki a látottak alapján szimpatikusnak ítéli a helyet, a személyt, ott van a kapcsolatfelvételi lehetőség is. Az utóbbi években az olaszok is felfedezték Magyarországot. A szervezett utaztatással cégek foglalkoznak, melyek 25-30 százalékot kérnek egy-egy beteg után. Jellemző, hogy a betegek a minőségi fogászat felé fordulnak. Akik elégedettek, visszajönnek. A technikai felszereltség ugyanaz, csak nyugati anyagokkal dolgozunk. 

S hogy miért éri meg távoli országokból ideutazni a fogászat miatt? Mert miközben az anyagok ugyanazok, tehát a minőség biztosított, a magyarok munkadíja töredéke a nyugat-európai országokban dolgozó fogorvosokénak, fogtechnikusokénak. 

Vas megyében hoztak létre például olyan céget, ami Angliába közvetíti a fogorvosokat  nincs betekintésünk abba, hogy mekkora összegért. A hazai cég kint rendelőt bérel, oda viszi ki a fogorvosokat, akik egy-két hétig dolgoznak. A páciensek, akikkel meg tudnak egyezni, mert elégedettek a munkával, később ide-utaznak a hosszabb kezelések miatt. 

Nyugat-európai országokban  az utóbbi időben már Olaszországban is  annyira keresett a magyar fogászat, hogy utazási irodák vagy külön erre létrehozott cégek foglalkoznak az utazás megszervezésével. Akkora az árkülönbözet, hogy még az utaztató haszna is belefér. 

Jellemző, hogy a cégek magyar gyógyszállodákkal szerződnek, ahol négy-öt fogorvos dolgozik. A külföldi abból a pénzből, amiből otthon megcsináltatta volna a fogát, itt nemcsak a fogászati kezelést tudja igénybe venni, de még üdül is, és még marad is abból az összegből, amit hazájában árajánlatként kapott. 

A Magyarországra áramló fogturistákra az olasz televízió is felfigyelt. A nagy reklámértékű riportműsorra most internetes portál is hivatkozik. Az egyik jelentős olasz lap, a Corriere della Sera részletesen elmeséltette egy érintettel a magyarországi fogas kalandját. Ebből kiderül, hogy az ő átlagos családja nem tudta volna kifizetni azt a 15-22 ezer eurót, amibe a fogászati kezelése otthon került volna. 

Ám hallott arról, hogy Magyarországon kedvező áron elérhető ugyanez, ezért az interneten megkeresett szervező cég által Pozsonyba repült, ott autót bérelt, és egy magyar gyógyszállodában töltött tíz napot. A kezelés 5000 eurójába került. Most egy fogorvoslással kapcsolatos szépészeti beavatkozás iránt érdeklődik, amiért a barátnője otthon 9000 eurót fizetett, Magyarországon ugyanerre 3500 eurós árajánlatot kapott. Valószínűleg az itteni a vonzóbb.

Kapcsolódó cikkünk: Új piacot - repülővel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!