A lakópark házai felépültek, de több tízmillió forint eltűnt

Szombathely - Megközelíteni sem egyszerű a Petőfi telepi Napfény lakópark házait. Földút vezet ide, melyről hiányoznak a csatornafedelek. Két épület a bepucolást, a lakók a másfél éve tartó huzavona végét várják. Több tízmillió forint eltűnt. Viharfelhők a Napfény fölött.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

- Havonta-kéthavonta próbáljuk feltölteni az utat, figyelünk, hogy a hiányzó csatornafedelek miatt ne történjen baleset  - mondja Hegedüs Árpád, miközben otthona felé tartunk. 

Az itt élő mintegy húsz családnak azonban  mára az út jelenti a legkisebb problémát, néhány napja ugyanis a tulajdonosok levelet kaptak a projektet finanszírozó banktól, melyben olyan összegeket követel, amelyet a családok egy része már kifizetett   igaz, nem a banknak, hanem a kivitelezőnek. Ha a fizetési határidőt nem tartjuk be áll az írásban, kilakoltatnak minket, annak ellenére, hogy a bank a mi házunk felépüléséhez egy fillért sem adott, azt teljes egészében mi finanszíroztuk. Otthonunk ennek ellenére a projekthitel jelzálogával terhelt, éppúgy, ahogy a többi tulajdonos otthona is, mondja Árpád, majd hozzáteszi: az elkeseredett lakóközösség a patthelyzet megoldása érdekében ügyvéd segítségét kérte.



Mintegy húsz családot érint a másfél éve húzódó ügy, közülük többen már kifizették a házuk árát Fotók: Benkő Sándor

A kusza történet valójában 2003-ban, a terület kiválasztásával és a hosszú tervezési folyamattal kezdődött. A tervekben nyolc sorház szerepelt, melyek három ütemben készülnek el. A kivitelező hitelt vett fel a projekt megvalósítására, melyet a tervek szerint három szakaszban folyósított volna a bank.  Az első ütem rendben megépült, a második ütem megépítéséhez pedig egy további összeget tett hozzáférhetővé a bank a kft.-nek. Ebből az összegből eltűnt több tízmillió forint. 

- A társam, aki a kivitelezést végezte, a rendőrségi vizsgálat szerint 79 millió forint értékben hamis számlákat kiállítva, jogtalanul utaltatott át magának a hitelből, majd a pénzzel együtt kiszállt, maga után hagyva a félkész házakat  - mondja a Napfény Lakópark Kft. ügyvezetője, az építtető.   

- Ekkor kértem a banknál a szakértői vizsgálatot, s én is felkértem egy igazságügyi műszaki szakértőt, hogy lássam, mekkora összeg tűnt el. Az eredmény elkeserítő volt: 65 millió hiányzott, s világosan látszott, hogy a számlán lévő összeg  mintegy 35 millió forint  nem elég a lakópark befejezéséhez  teszi hozzá. 

Ahogy az egyik lakó fogalmaz: döntés elé kerültek. Vagy saját pénzükből finanszírozzák a további építési munkákat, vagy megvárják a vizsgálat végét, albérletben lakva, a befizetett összegeket nélkülözve várják meg az ügy kimenetelét. 

- Mi az előbbit választottuk - meséli  Hegedüs Árpád.  - Úgy döntöttünk, hogy mindenki befizeti a Napfény Lakópark Kft. részére az önerőt, hogy tovább épülhessenek a házak. 

- A  mi házunk a harmadik ütemben épült volna fel, amelyre már egyáltalán nem adott pénzt a projektfinanszírozó bank. Ezért úgy döntöttünk, hogy majd mi fedezzük  az építkezés költségeit, így teljes egészében a mi pénzünkből építette fel a házat a  kivitelező. Ennek ellenére a jelzálogkeretből a projektet finanszírozó bank nem vette ki az épületet, holott a házak építéséhez egy fillért sem adott  - emeli ki egy másik lakó, majd hozzáteszi: a bank ugyanakkor, mint az később a lakók számára világossá vált, kikötötte az építtetőnek, hogy csak a bank bankszámlaszámára futhatnak be a lakók befizetései.

Ezt megsértették azzal, hogy a lakók közvetlenül az építtetőnek utalták át az összeget a házak befejezéséhez.   Az ügyvédünk elmondta - folytatja  egy másik lakó,  hogy nekünk nem volt kötelességünk, s nem is tehettük volna meg, hogy megvizsgáljuk a bank és a Napfény Lakópark Kft. között létrejött szerződést, így azt sem tudhattuk, hogy megállapodás született a külön bankszámlaszámról. Végig jóhiszeműen jártunk el, de most már elég volt a hitegetésekből, a bizonytalanságból  - teszi hozzá. 



- Nekem ebben a helyzetben az volt a fontos, hogy a lakók mielőbb beköltözhessenek a házakba, s ne bukják el a befizetett önerőt. Ezért választottam azt az utat, hogy az ő pénzükből fejezem be az építtetést - említi az  ügyvezető.   Ha nem ezt tesszük,  akkor senki nem költözik be a házába, ráadásul  elveszítik azt a pénzt is, amit addig a projektfinanszírozó  banknak befizettek. Az épületek elkészültek, a bank azonban a jelzálog jogán a lakókon követeli az eltűnt pénzt, amiből valójában a lakóparknak kellett volna felépülnie.  Ezt a pénzt a társam  fiktív számlákkal lefedve,  a bank által megbízott szakértő hibás igazolásai alapján átutaltatta  magának  mondja  a kft.  ügyvezetője. 

A lakók egy része hiába fizetett, a bank nem tehermentesíti a lakásokat, holott ha levenné a jelzálogot a lakásokról, akkor a még a vételárral  tartozó  családok választott bankjai rá tudnák terhelni saját hiteleik fedezetét, s a lakók fizethetnének. 

- Vannak olyan lakók, akik még 14-15 millióval tartoznak, ennek ellenére két éve a lakásokban laknak. Jelenleg a 20 családból három tudta kifizetni a teljes vételárat, a többiek az ingatlan tehermentesítésére várnak. Ha a hitelt utalni tudnák a lakók, a projektfinanszírozó bank felé is rendezni tudnánk a követelés jelentős részét  mondja  a kft. ügyvezetője. 

Azok között a családok között, amelyek itt vásároltak lakást, sok a  fiatal házaspár kisgyermekkel. A másfél éve tartó huzavona mindennapjaikra  is rányomja a bélyegét. Az építkezéssel járó ügyintézés, a sorozatos  problémák után szeretnének rendezett környezetben, nyugodtan élni, lezárni a  régóta  húzódó ügyet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!