Hol mennyi a pártadó?

Körkép - Lesznek-e kampányzáró rendezvények, és mennyibe kerülnek? kérdeztük a pártok helyi, megyei szervezeteitől. A média-összefogás keretében az országos orgánumok újságírói pedig elkészítettek egy olyan pártadatbázist, amely végre képes bepillantást adni a pártok gazdálkodásának rejtett részeibe is.

PLT

Vas megyei kutakodásaink során kiderült, hogy helyi  kampányzáróban csak az SZDSZ-nél gondolkodtak, s ezt Fodor Gábor pártelnök szombathelyi látogatásával már le is tudták. Az eseményhez néhány négyzetméternyi területet igényeltek, s ezt a kampányidőszakra vonatkozó szabályok szerint ingyen használhatta a párt. Németh Kálmán megyei elnök elmondta: a rendezvény a takarékosság jegyében,  és döntően központi finanszírozásban zajlott. 

A Fidesz  nem gondolkodik nagyobb megyei kampányzáróban, s ugyanígy az MSZP sem. Utóbbi párt a hét végén családi napot tartott, s itt értelemszerűen az EP-választásról is szó esett. Kampányzárónak azonban nem nevezhető az esemény, eme hagyományos rendezvényét ugyanis a közelgő szavazástól függetlenül is megtartotta volna az MSZP.

Folytatva a sort: az MDF megyei elnöke, Gróf István arról tájékoztatott, hogy nagyobb rendezvények helyett továbbra is kisebb fórumokon népszerűsítik a párt jelöltjeit, s a Jobbik szombathelyi csoportjának nevében nyilatkozó Benkő Zoltán sem tartotta valószínűnek, hogy megyei kampányzárót tartanak. A párt anyagi forrásai szűkösek, nagy rendezvények helyett így más úton-módon próbálják eljuttatni mondanivalójukat az emberekhez. 

És akkor a másik téma. Az említett média-összefogás keretében a projektben részt vevő országos orgánumok újságírói háttérbeszélgetések sorozata alapján egy egyedülálló és hiánypótló munkát készítettek: a www.kepmutatas.hu oldalra felkerült pártvizsgálat nemcsak a legális, hanem az illegális bevételek szerzésének módját is megpróbálja feltárni. A táblázatból szemezgetve kiderül, minden párton belül van belső adó (ez az MSZP-nél a legnagyobb), s különösen azoknak a tagoknak kötelező havi szinten jövedelmük egy részét befizetni a pártkasszába, akik a párt segítségével kerültek valamilyen fontos pozícióba. 

Ami a helyhatósági és a parlamenti választások költségvállalását illeti, az MSZP-nél a helyi kerületek szinte mindent a pártközpontból kapnak a kampányhoz, a Fidesznél viszont csak a központi kampányra költenek a központi büdzséből, helyben jelentős részben maguknak kell előteremteniük a forrásokat. Hasonló a helyzet az SZDSZ-nél. (Érdekes: az SZDSZ általában fizet a kopogtatócédulákat gyűjtő aktivistáknak, a Fidesznél és az MDF-nél viszont ezeket ingyen végzik az aktivisták.) 

A táblázatból kiderül: a szocialisták a 176 választókerület egyharmadában rendelkeznek saját ingatlannal, a Fidesznél ez 26 épületet jelent, van 7 EP-képviselői irodájuk, s 73 önkormányzati fenntartású épületben bérelnek irodát. A liberálisoknak 3 saját irodájuk van, s 36 továbbit bérelnek. 

Az MDF-nek egy 200 négyzetméteres épület van a tulajdonában, országosan viszont 76 ingatlant használnak. Az MSZP-nél mintegy hatvan főállású alkalmazott dolgozik, de ha a többi segítőt is ide számoljuk, számuk elérheti a 200 főt. 

Ehhez képest a Fidesznél 16 főállású alkalmazott van, ám a választókerületi irodákon is dolgoznak alkalmazottak. Az SZDSZ-nek és az MDF-nek egyaránt 38 saját dolgozója van.



Grafika: Urbanics Pál


További információk a kepmutatas.hu oldalon! Klikk IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!