Ki vigye a WC papírt?

Megyei körkép - Van óvoda, ahol a szülőktől kérik a WC papírt és a papírzsebkendőt, és van olyan intézmény, ahol nem. A rendelet szerint az előző gyakorlat is szabályos.

Nagy Ildikó

Szabó Máté országgyűlési biztos szülői panaszok nyomán kezdett vizsgálódni. Többen kifogásolták ugyanis, hogy az óvodákban tisztálkodási szereket, WC papírt, papírzsebkendőt, szalvétát, gyümölcsöt kell vinniük a gyerekeknek.

-  Fogkefét, fogmosópoharat, fogkrémet, havonta egyszer papírzsebkendőt és WC papírt, hetente egyszer pedig gyümölcsöt kell vinnünk az óvodába - sorolja egy szombathelyi Aréna utcai óvodás kisfiú anyukája, aki a nevét nem szívesen látná nyomtatásban. 

Ugyanennek az óvodának a vezetője, Kendik Ferencné azt mondja, sem WC-papírt, sem papírzsebkendőt nem kell havonta vinniük a szülőknek, legfeljebb egy évben háromszor. A belvárosi intézményben a délutáni alváshoz szükséges ágyneműt is biztosítja az óvoda, igaz, a lepedőt és a huzatot a szülőknek kell kimosniuk, a takarót és az ágyon lévő vásznat viszont az intézményben tisztítják. 

- Egy gyermektől hetente egy darab gyümölcsöt várunk, de ha valaki nem hoz, az is kap - mondja az óvodavezető, aki sokakkal együtt nem érti, miért épp most kavart ekkora vihart ez a téma, hiszen az óvodákban évtizedek óta ez a gyakorlat. Egyébként volt olyan év, amikor támogatóktól kaptak fogkeféket, de sok szülő nem tartott rá igényt, ragaszkodott az otthon is használt, általa jónak tartott márkához és fajtához.



Tisztálkodni, de mivel? A rendelet szerint mindenki a sajátjával Fotó: Szendi Péter

A kenyeri óvodában sem WC papírt, sem szalvétát nem kérnek, a szülőknek csak papírzsebkendőt kell vinniük, általában kéthavonta egy száz darabos csomagot - tudjuk meg Szántóné Rozmán Ilona óvónőtől.  

A kenyeri óvodások is saját fogkefét, fogkrémet és poharat használnak a fogmosáshoz, a törölköző is a sajátjuk, de az óvoda mossa. Ellentétben az ágyneművel, amit a szülők tisztítanak.

Heckenast Gusztáv, a szombathelyi polgármesteri hivatal oktatási-, ifjúsági és sportosztályának vezetője sem érti, miért téma a téma, hiszen az óvodákban (is) évtizedek óta az a szokás, hogy a papírzsebkendőt, WC-papírt, szalvétát, fogkefét és fogkrémet a szülők viszik. Az erről szóló, 1994-es rendelet felsorolja, melyek azok az eszközök,  felszerelések, amelyeket az intézményeknek kell biztosítaniuk, a  tisztálkodáshoz szükséges eszközök nem szerepelnek ezen a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!