A kegyelet kavicsai a Holokauszt emlékmű lábánál

Körmend - A Holokauszt helyi áldozataira emlékeztek délelőtt az egykori gettó helyén. 1944. június 19-én innen indult 348 körmendi zsidó a haláltáborokba.

Bajdó Bettina

Az egykori gettó helyén öt évvel ezelőtt avatták fel az emlékművet, mellyel a Holokauszt helyi áldozataira kívánnak emlékezni. A délelőtti ünnepségen Fináli Gábor rabbihelyettes az emlékműnél idézte fel a 65 évvel ezelőtt történteket. 

- Egy bölcs rabbi egyszer azt mondta, hogy három dolgon áll a világ - kezdte beszédét a rabbihelyettes -, az igazságon, a jogon és a békességen. Hatvanöt évvel ezelőtt Körmenden, ugyanúgy, mint az ország más településein, ez az elv végleg megszűnt. 

Az árulás, a kitagadás, a testvérgyilkosság megtörtént. Ennyi év távlatából a gyász már nem friss, de még mindig felfoghatatlan. Most, hogy egyre kevesebb túlélő van közöttünk, s legtöbbször már a második és harmadik generáció emlékezik a meggyilkoltakra, a mi felelősségünk, hogy emlékezzünk, s emlékeztessünk mindenre. 

A rabbihelyettes szerint nem vonhatja ki senki magát az alól, hogy elmesélje gyermekeinek azt, hogy volt egy olyan korszak Magyarországon, amikor eljött az ideje azoknak, akik a gonoszt jónak, és a jót gonosznak mondták. Azoknak az ideje, akik a sötétséget világossággá tették, s világosságot sötétséggé. 



- A körmendi zsidóság aránya a helyi lakossághoz képest öt százalék volt, ez megfelelt az országos statisztikának -folytatta Fináli Gábor. - A zsidóságnak az országban több évszázados múltja volt. Sokat adtak az országnak, testvérei lettek a magyaroknak. Ezért is szörnyű, ami történt, testvérgyilkosságnak lehettünk tanúi.  Fontos, hogy emlékezzünk, és szem előtt tartsuk a történteket, hogy még egyszer ez a szörnyűség ne ismétlődhessen meg. Bízzunk abban, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát, mert mi itt vagyunk. Zsidók, keresztények, felekezeten kívüliek együtt, s egyek vagyunk abban, amikor azt mondjuk, eddig és ne tovább - tette hozzá. 



A rendezvény végén a megjelentek a zsidó szokásnak megfelelően elhelyezték a kegyelet és emlékezés kavicsait és virágait a Holokauszt emlékmű talapzatán.  Fotók: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!