AKG területazonosítás: lejár a határidő

VN - Hamarosan lejár a határideje az Agrárkörnyezet-gazdálkodási pályázatok beadásának.

Nikl János

Hamarosan lejár a határideje az Agrárkörnyezet-gazdálkodási pályázatok beadásának. A következő tennivaló a területek kimérése. A pályázat megérkezése után az MVH a már ismertetett szempontok szerint elbírálja a beérkezett igényt, és határozatot bocsát ki az elfogadásról vagy elutasításról. A határozatban az is szerepel, hogy mekkora földterületet érint a programban való részvétel. Ezután a gazdálkodónak ki kell mérnie vagy méretnie az adott célprogramban szereplő területét.

A támogatási kérelemre hozott határozatban jóváhagyott területek EOV koordinátákkal történő beazonosítása a területek elhelyezkedésének pontos meghatározása miatt szükséges, meg- előzve ezzel a területeltéréseket és az ebből fakadó szankciókat. A mérés a gazdálkodók érdekeit is szolgálja, hisz a támogatási és kifizetési kérelmekben az MVH területi ellenőrei által végzett mérések módszereivel megegyező módon végzett mérésből származó terület-adatok fognak szerepelni.

A területazonosítási kérelmet a támogatási határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül elektronikus úton kell benyújtani az MVH részére. A kérelemnek tartalmaznia kell a támogatási határozatnak előzetesen jóváhagyott területek leg-alább 3 méter pontossággal megadott EOV koordinátáit. A területazonosítási kérelem részeként nem kell benyújtani a mérési jegyzőkönyv másolati példányát.

A mérési jegyzőkönyvet azonban meg kell őrizni, mert az MVH felszólíthatja a gazdálkodót a jegyzőkönyv benyújtására, illetve helyszíni ellenőrzés keretén belül vizsgálhatja azt.

A területmérés költségeinek ellentételezésére minden egyes gazdálkodó 20 eurónak megfelelő forintösszegre jogosult, továbbá 2 eurónak megfelelő fo- rintösszegre hektáronként, amely összeg az első gazdálkodási évre jutó támogatással egyidejűleg kerül kifizetésre. Kifizetési kérelmet az nyújthat be, aki rendelkezik területazonosítási kérelemhez hozott jóváhagyó vagy részben jóváhagyó határozattal. A kifizetési kérelmet 2010-től évente, az egységes kérelem részeként május 15-éig kell elektronikusan benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!