Elítélték a korrupciógyanúba keveredett volt földhivatali ügyintézőket

Szombathely, Győr - Az ítélőtábla elé került egy korrupciós ügy, mert a földhivatali akták elsüllyesztését kérő ügyfelek egyike fellebbezett. Négy ügyintéző nyolc-tíz hónapig várakoztatta az aktákat, hárman zsebre is dolgoztak. A földhivatali dolgozók és ügyfeleik, vagyis a többi vádlott felfüggesztett börtön-, illetve pénzbüntetése első fokon jogerőre emelkedett.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Jelentősége van annak, mikor kerül át a földhivatalból az illetékhivatalba a tulajdonjogot bejegyző határozat, hiszen a másik hivatalban addig nem róják ki az illetéket, így nincs mit befizetni. Jól tudták ezt a Szombathelyi Földhivatalban dolgozó ügyintézők is, akik végül lebuktak, mivel kilenc ügyirat esetében nyolc-tíz hónapig várakoztatták az aktákat. Végül mindannyian a bíróság elé kerültek.

Az ügy évekkel ezelőtt, egy belső vizsgálat nyomán pattant ki, majd következett a rendőrségi nyomozás és a viszonylag hosszú ideig tartó bírósági szakasz, így nemrégiben, a Győri Ítélőtáblán fejeződött be az igazságszolgáltatási eljárás.

A már említett belső ellenőrzés során három ingatlan-nyilvántartási ügyintéző és egy ügykezelő munkájában találtak súlyos hiányosságokat, a négy dolgozó munkaviszonyát megszüntették, ellenük később hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség.

A korrupciós bűncselekményhez a három ügyintéző esetében sikkasztás is társult, mivel kiderült, hogy két éven át zsebre dolgoztak. Egyszerre nem túl nagy összeget nyúltak le, mivel az igazgatási szolgáltatási díjat dézsmálták meg, ami két- vagy háromezer forint, ám a hosszú hónapok alatt tekintélyes summa gyűlt össze. A bizonyítékok alapján az első rendű vádlott 232 ezer, a másodrendű 86 ezer, harmadik társuk 169 ezer forinttal rövidítette meg a hivatalt.

A Vas Megyei Bíróság 2007 októbere és 2009 januárja között több tárgyalási napon foglalkozott az üggyel, végül egy vádlott kivételével jogerős ítélet született. Az első- és a másodrendű vádlott 8-8 hónap börtönt és 50-50 ezer forint pénz mellékbüntetést, harmadik társuk 6 hónap börtönt és 40 ezer forintos pénz mellékbüntetést kapott. Mindhárom vádlott esetében a börtönbüntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette a bíróság. A szívességet kérő ügyfelek mint felbujtók szerepeltek az ügyben, ők 40-50 ezer forintos pénzbüntetést kaptak.

Az ügyészség tudomásul vette a verdiktet, a negyedrendű vádlott, aki ingatlanforgalmazással foglalkozott, felmentéséért fellebbezett. Ennek nyomán került a Győri Ítélőtáblára az ügy, ahol nemrégiben megszületett az ügydöntő határozat: a megyei bíróság ítéletét helybenhagyták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!