Gyilkosság az Óperint utcában (frissítve)

Szombathely - Nyakon szúrtak egy 34 éves börtönviselt férfit csütörtökön éjjel az Óperint utcai hídon. Bundzsa - (roma nyelven: vak) így szólították az áldozatot ismerősei - , a helyszínen elvérzett. Hajnalra kiderült: élettársa végzett a férfival, és a gyilkossághoz használt kés is előkerült. Móni Ladának árulta el, hogy ő szúrt, ám előtte Papáék még eltörték három bordáját. Kusza történet Homok utcai főszereplőkkel.

Nagy Ildikó

Csütörtök este 11 óra: a Kiskar utcai lakók közül többen felébrednek az Óperint utcában villódzó fényekre. Aki nyitott ablaknál aludt, azt is hallja, amint  egy nő fejvesztve kiabál: meghalt. 

Éjfél előtt tizenöt perccel érkezünk a helyszínre, az Óperint utcába  már nem lehet behajtani. Két mentő- és több rendőrautó parkol a híd környékén,  a híd járdáján már fekete nejlonzsákban fekszik az áldozat. Mi történt? A rendőrök nem nyilatkoznak, találunk viszont egy lányt és egy fiút, akik  másodiknak, illetve harmadiknak értek a helyszínre. Külön-külön jöttek, a fiú a  Dózsa György utcából, a lány a belvárosból. Mire a hídra értek, már ott volt egy fiatalember, ő hívta a mentőket. A fiatalok látták az erősen vérző és hörgő férfit, akit a mentők mintegy háromnegyed órán keresztül próbáltak megmenteni. Hiába, elvérzett.

A Perint benzinkúthoz közeli oldalán egy 10-15 fős csoport álldogál, kiderül, ők ismerték az áldozatot. Elmondják, hogy a Bundzsaként - ami roma nyelven annyit jelent: vak - ismert 34 éves roma férfi május közepén szabadult a börtönből, lopás és és egyéb erőszakos cselekedetek miatt ült két és fél évet. Van köztük egy nő, aki öt évig volt az áldozat élettársa. Bundzsa azonban szabadulása óta egy bizonyos Mónival élt. Megtudjuk, hogy ennek főként a Körmendi utcában lakó Papa nem örült: Móni ugyanis őt hagyta ott a gyerekekkel Bundzsa kedvéért. 

Egy órakor a benzinkúton megkérdezzük, működött-e a shop sarkán lévő kamera. A kutas bólogat: már a rendőrök is megnézték a felvételt. Közben halljuk, hogy az egyik nyomozó egy taxi rendszámát diktálja be telefonon. A taxi állítólag két embert hozott a benzinkúthoz. Csak sejtjük, hogy Bundzsát és Mónit... Mint ahogy azt is, hogy  a benzinkútnak kulcsszerepe van a történetben, a kútkezelőt ugyanis hosszasan faggatják a rendőrök. Közben a helyszínelők egy lapátot fényképeznek a kút oldalában. 

A halottaskocsi 2 óra 20 perckor gördül be a hídra: az áldozat fémkoporsóba kerül, húsz  perc múlva pedig már a tűzoltók fecskendezik a híd járdáját. Bundzsa vére a Perint vizével folydogál tovább...

Visszamegyünk Bundzsa ismerőseihez. Az áldozat egykori élettársa meglepő információval szolgál: azt mondja,  Móni a Szabadságharcos utcában lakó rokonához szaladt be az eset után, és  a Lada névre hallgató rokonnak azt mondta, ő ölte meg Bundzsát. Egyre kuszább a történet, hiszük is, meg nem is...

Aztán megtudjuk, hogy a kútkezelő fél 11 előtt arra lett figyelmes, hogy a  taxival érkező Bundzsa és Móni a shop sarkánál veszekednek. A nő  felkapta a tűzoltó lapátot, azzal hadonászott. A kútkezelő rájuk szólt: ne balhézzanak. Móni ment egy kört a shop körül, Bundzsa bement az üzletbe, erősen imbolygott, látszott rajta, hogy részeg. Aztán kiment, és  10-15 perc múlva már villogott a mentőautó...

A rendőrök 3 óra előtt reflektorokkal kezdik pásztázni a Perint partját. Egy kést keresnek, mintegy fél órán keresztül. Aztán valaki felkiált: megvan! Az egyik rendőr az patika előtti tujában találta meg a műanyag nyelű konyhakést. Visszatérnek a helyszínelők, rögzítik a nyomokat, zacskóba teszik a kést... Hajnali negyed négy körül hajthat át az első autó a  hídon. A rendőrök csomagolnak, és bár senki nem nyilatkozik, sejtjük, hogy Móni lehetett a gyilkos...

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon dr. Takács Tibor főkapitány-helyettes, dr. Tánczi Tibor bűnügyi igazgató és Fekete Géza, a bűnügyi szolgálatot csütörtök este ellátó főtiszt ismertette az ügy részleteit. Kiderült: jókora csavar  volt a történetben... 

Móni csütörtökön az anyjánál járt, ahol régi élettársa (Papa) nőrokonával szóváltásba keveredett. A nő figyelmeztette: lesznek következményei a veszekedésüknek. Móni ekkor vett magához egy konyhakést, arra az esetre, ha Papáék tényleg megtámadnák. Bundzsával egy borozóban folytatták az előző nap megkezdett italozást, majd taxiba ültek, hogy hazatérjenek a Homok utcai lakásukba. A Kiskar utcai benzinkútnál megálltak, cigarettát akartak venni. Ők kiszálltak, a taxis elhajtott. Bundzsa Mónit hibáztatta, amiért hagyta elmenni a taxit, dulakodni kezdtek. A kútról eltessékelték a veszekedő párt, Móni pedig a hídon nyakon szúrta élettársát. A kést bedobta a tujába, és elszaladt a Szabadságharcos utcában lakó rokonához, akinek elmondta: megszúrta Bundzsát. Visszaindult a hídra, ám közben utolérte őt egy háromfős társaság  köztük volt egykori élettársa, Papa is, botokkal verni kezdték a nőt, majd elfutottak. Móninak három bordája törött el az ütlegeléstől.

Akkor közeledett az első szemtanú, aki azt látta, hogy Mónit ütik. Móninak is helyén volt az esze: a rendőröknek azt mondta, az őt megtámadó férfiak akiket meg is nevezett  szúrták meg Bundzsát. Csak azzal nem számolt, hogy Ladáék addigra már több embernek elmondták, hogy beismerte: ő szúrt. Így amikor a bevetési szolgálat emberei a három botos ember közül kettőt  köztük Papát  előállítottak, a férfiak eldalolták, mit mondott Ladának Móni. A nő a kihallgatás során beismerte tettét. 

A kezdetben sértettnek hitt 34 éves asszonyt így végül emberölés bűntettének elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és kezdeményezték az előzetes letartóztatását. A háromfős, Mónit bottal verő csoport tagjai szabadlábon vannak, csoportos garázdaság és súlyos testi sértés miatt folyik ellenük eljárás.



Két férfi és egy fiatal nő (szemtanúk) szerint a férfit a nyakánál szúrták meg, ezért a helyszínen belehalt sérüléseibe Fotó: Horváth Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!