Kötelező lesz a fedezetkezelő

Körkép - A közbeszerzéssel indított építési beruházásoknál október 1-jétől kell kötelezően alkalmazni a fedezetkezelőt, aki a műszaki ellenőr igazolása alapján fizeti ki a projekten dolgozó vállalkozókat.

Vas Népe

Mindezt Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelnetette be a kormányszóvivői tájékoztatón. A német és osztrák mintára biztos kéznek nevezett fedezetkezelő a második építési gyorsító csomagban szerepel, amelyet hétfőn fogadott el 360 igen és 1 nem szavazattal - ötpárti egyetértéssel - a parlament. A részletszabályokat - például hogy ki lehet fedezetkezelő - kormányrendelet tartalmazza majd.

Az MTI kérdésére - hogy ki lehet fedezetkezelő - a miniszter annyit válaszolt, hogy akár közjegyző és ügyvéd is, de a részletszabályokat most dolgozzák ki. Így az sem dőlt el - ami az előzetes koncepcióban szerepelt -, hogy az állami megrendeléseknél a kincstár lesz a fedezetkezelő. A közbeszerzéseken megrendelt projekteknél kötelező lesz a fedezetkezelő alkalmazása, más beruházásoknál csak lehetőség - mondta a miniszter.

Szintén az építőipar szabályozását szolgálja a csomag ama szabálya, amely regisztrációhoz köti az építőipari kivitelezési tevékenységet. Csak megfelelő szakemberekkel rendelkező vállalkozások regisztráltathatják magukat a Kereskedelmi és Iparkamaránál.

A második építési gyorsí- tó csomag általánossá tette azokat az engedélyezési és egyéb egyszerűsítő szabályokat, amelyeket az első építési gyorsító csomag csak a kiemelt beruházásokra írt elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!