A tanúk meghallgatásával folytatódott a gyerekgyilkos szülők pere

Szombathely - Tucatnyi tanú sorakozott föl a bíróság előtt a Bolyai utcai gyermekgyilkosságként elhíresült ügyben, mely kedden a vádlottak meghallgatásával kezdődött.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Már az első tanú, a Bolyai utcai felső emeleti szomszéd meghallgatásakor némi ellentmondásra bukkant a Vas Megyei Bíróság dr. Rácz József vezette büntetőtanácsa a P. házaspár emberölési perének másnapján. 

Amint arról beszámoltunk, kedden kezdődött a tárgyalássorozat a tavaly júliusi Bolyai utcai tragédia ügyében. Emlékezetes, hogy július utolsó hetének elején egy férfit vittek a mentők a megyei kórházba, aki kiugrott a Bolyai utca egyik négyemeletes házának második emeleti erkélyéről. 

Az esetet felgöngyölítve derült ki, hogy P. Sz. akart így öngyilkos lenni, mivel a feleségével közösen elhatározott szándék szerint – kilátástalan anyagi helyzetük miatt véget vetnek az életüknek -  nem halt meg a korábban beszedett gyógyszerektől. 

A hitves is életben maradt, fiuk, az egy éves Márk viszont elhunyt: a szülők beismerték, hogy megfojtották. Szerdán tucatnyi tanút hallgatott meg a bíróság: szomszédot, mentőorvost, rokonokat, barátokat. A P. házaspár felső emeleti szomszédja arról beszélt, hogy július 28-án kora este kétszer is erős, artikulálatlan, fájdalmas hangot hallott az alattuk lévő lakásból. 

Másnap délután, amikor hazaért, azt látta, hogy P. Sz.-t mentőbe rakják, mert összetörte magát, amikor kiugrott az erkélyükről. A szomszéd, és aztán később valamennyi barát, rokon, családtag arról nyilatkozott, hogy rendes, normális életet élő párnak, a gyermekét nagyon szerető szülőknek ismerte P.-éket. 

Arról, hogy a fiataloknak tetemes adósságaik lettek volna, P. Sz. édesanyja, húga, iker féltestvérei, P-né P. M. édesanyja, fivére semmit sem tudott, a bíróságon értesültek megdöbbenve az összességében több mint 14 milliós tartozásról. Valamennyien azt mondták, ha ismerik a helyzetet, segítettek volna a házaspárnak. 

A vádiratban az szerepel, hogy a vádlottak július 28-án reggel kezdtek hozzá az öngyilkossági szándékuk megvalósításához, s aznap délután volt, hogy a férfi kiugrott az erkélyről. Gyógyszerrel akartak véget vetni az életüknek, s „méregpoharat” kínáltak az egy éves Márknak is. 

Ám a kisfiú a gyógyszeres italtól  nem halt meg, ezért párnával megfojtották; a vádlottak elmondása szerint az „aktust” a férj kezdte,  s az asszony fejezte be. A gyógyszerek azonban a szülőknek sem hoztak halált, bár később P. Sz. abban a hiszemben volt, hogy a felesége már nem él; ezért levetette magát a második emeleti erkélyükről, hogy maga is meghaljon. 

Az előbbiekben megnevezett időpontokat a vádlottak is emlegették. A bíróság elé beidézett mentőorvos, aki kiérkezett a lezuhant P. Sz-hez, több esetlapot is benyújtott a bíróságnak; ezek azt dokumentálják, hogy július 29-én, délután öt óra után riasztották a mentőket kétszer is: először a kizuhant férfihez, később a lakásban fellelt anyához és kisgyermekhez. 

A helyszínen akkor azt lehetett megállapítani, hogy P-né P. M. él, de eszméletlen, a gyermek pedig több órája halott. Arra, hogy a július 28-án, hétfőn elkezdett „halálba költözés” és a másnap délutáni ugrásig mi történt, egyelőre nincs válasz. Holnap a szakértők meghallgatásával folytatódik a tárgyalás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!