Felvételi: idén a képi ábrázolás szakra kellett a legtöbb pont a SEK-en

Szombathely - A tavalyinál 254 hallgatóval többet vehetnek fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának négy egyetemi karára; az államilag finanszírozott képzésekre pedig 235-tel többen kerülhetnek be.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Csütörtök este országszerte több mint százezer diák ült izgatottan a számítógép előtt. Ekkor hozták nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) rekordok dőltek meg. Idén 847 hallgató kerülhet be államilag támogatott képzésre. 

- Én  nem voltam itthon csütörtökön este, így a szüleim ültek  a számítógép előtt és várták, hogy felkerüljenek a felvételi ponthatárok. Nagy volt az öröm, mikor kiderült, hogy az első helyen megjelölt szakra mindjárt be is jutottam  - meséli a csütörtök este történéseit a körmendi Takács Anna, aki a  Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó felsőfokú szakképzését jelölte meg első helyen. 



Takács Anna az első helyen megjelölt szakra jutott be, csecsemő- és gyermeknevelő-gondozó lesz

Fotók: Benkő Sándor

 - A szüleim is rögtön hívtak, s SMS-ben is értesítettek a felvételiről - meséli Anna. - Nagyon  szívesen foglalkoznék gyerekekkel, így nem volt kérdés számomra, hogy hova jelentkezzem - mondja  Anna, majd hozzáteszi: még  nem biztos benne, hogy rögtön elkezdi az iskolát, lehet, hogy előtte eltölt egy évet külföldön nyelvtanulással. 

Hasonlóan nagy izgalommal várta a ponthatárok megjelenését Devecser Anikó. A váti  lány a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett.



Devecser Anikó kommunikáció és médiatudomány szakra jelentkezett, fel is vették

- Kommunikáció és médiatudomány szakra jelentkeztem  és most már biztos, hogy szeptembertől Kodolányi János Főiskolán fogok tanulni szeptembertől  - mondja boldogan Anikó. - Örülök, hogy sikerült bejutnom, hiszen erre a szakra rengetegen jelentkeztek, s elég nagy volt a szelektálás a felvételizők között. A kommunikáció és médiatudomány ugyanis a sikerszakok közül való, így 400 pont alatt szinte lehetetlen bejutni ezekre a képzésekre - tette hozzá.      

Pénteken sajtótájékoztatót tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Savarai Egyetemi Központjában (SEK) a felvételi ponthatárokról. Prof. dr. Gadányi Károly, az egyetem elnöke elmondta, hogy rekordok dőltek meg az idei felvételi során, a három szombathelyi karra ugyanis többen jelentkeztek, mint a korábbi években. Az egyetemre összesen 3305-en adták be jeletkezésüket, a Bölcsészettudományi Karra 1076-an, a Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Karra 1258-an, a Természettudományi és Műszaki Karra 971-en. 

- A korábbi évekhez képest nem változott a legnépszerűbb szakok lisája  folytatta az elnök.  A kommunikáció és médiatudományra  282, a rekreáció szervezés és egészségfejlesztésre 210, a testnevelő-edzőre 219, a gazdálkodási menedzsment szakra 171 tanuló  jelentkezett. Idén a szombathelyi karokra 254 hallgatóval többet vehetünk fel mint tavaly, vagyis államilag támogatott képzésbe 847 diák kap lehetőséget. 

Az egyetem vezetői sikerként könyvelik el, hogy néhány évnyi szünet után ismét elindul a fizika és kémia szak, igaz egyelőre csak levelező szakon. 

- A mesterképzéseknél nagyon jó eredményeket könyvelhetünk el - hangsúlyozta az elnök. - Az intézmény további fejlesztéseket tervez, jelenleg is több mesterképzési szak akkreditálása van folyamatban. Jól sikerült a felsőfokú szakképzések fejlesztése is, 242 hallgatót vehetünk fel. 

Márkus Attila, a tanulmányi hivatal vezetője elmondta, hogy a felvételi ponthatárok szerint a legmagasabb pontszám Szombathelyen 448 volt, ennyivel juthattak be a hallgatók a képi ábrázolás szakra. A vezető szerint a magas ponthatárok is jelzik, hogy szakmai színvonalat nézve az élvonalban van az egyetem. 

Idén is vannak olyan szakok, melyek a kevés jelentkező miatt nem indulnak el, például a romanisztika-francia, a germanisztika-német és a pedagógia szak. 

A tájékoztatón elhangzott még, hogy újra próbálkozhatnak azok, akik nem jártak szerencsével, a pótfelvételi jelentkezési lapjait már be lehet szerezni az intézmény C épületében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!