Marad a vérszívás - politikai ügy lett a szúnyogirtás

Megyei körkép - A megyében élők mindennapjait megkeserítik a szúnyogok. Ráadásul hiába próbálkoznak a településeken az irtással, ez csak pár napig hatásos a vérszívók ellen.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A megyei védelmi bizottságnál már két hete ígérik, hogy felszállhat a permetező repülő. A múlt héten Kovács Ferenc, a bizottság elnöke bejelentette, hogy az önkormányzati minisztériumtól kapnak pénzt az irtásra, mintegy 30 millió forintot, ebből le tudják kétszer permetezni a Rába árterét.

A gond az, hogy annak a 30 településnek, mely a folyó mellett fekszik, a permetezési költségek  ötven százalékát állnia kell. Ez nem kis összeg, egy falu esetében több százezer, egy város esetében több mint egymillió forint is lehet. 

Bebes István, Körmend polgármestere elmondta, amikor először felmerült a Rába árterületére kiterjedő irtás ötlete, akkor még úgy volt, hogy az állam állja a teljes költséget. Később jött a hír, hogy a védekezés egy részét az önkormányzatoknak kell fizetniük. Akkor 30 százalékos önrészről tárgyaltak, majd múlt héten kapták az újabb  hírt, hogy vagy állják a védekezési költségek 50 százalékát, vagy a város területét kihagyják a permetezésből. Bár Körmend saját pénzén már többször védekezett kémiai és biológiai vegyszerekkel a vérszívók ellen, s még további három irtást terveznek  úgy döntöttek, továbbra is állják a költségeket. 

Németh Ferenc, Rum polgármestere is meglepődött a híren, hogy az irtás felét az önkormányzatnak kell állnia, eleinte ugyanis nem ilyen információkat hallottak. Most mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy kétszer lepermetezzék a területüket: közel 250 ezer forintot kell fizetniük az irtásért. A polgármester hangsúlyozta, eddig is sokat vártak  az irtásra, de ha ezen a héten nem száll fel a repülő, nem adnak a védekezéshez pénzt, megoldják másképp. 

Hegyi László, Rönök polgármestere arról beszélt, hogy a településnek a hatalmas ár- és belvíz okozta károk miatt nincs pénze a szúnyogirtásra, így a megye jóindulatában bíznak. Hozzáfűzte: arra kérték a védelmi bizottságot, hogy tekintsenek el a falu önrészétől, mivel egyáltalán nincs pénzük.

Papp Krisztina, Nádasd körjegyzője szerint nemcsak a Rába menti településeken kellene irtani, hanem a kisebb patakok, folyók mellett is, hiszen ott is rengeteg a szúnyog. A körjegyzőséghez tartozó hat települést is elárasztották a szúnyogok, s nekik nem ajánlotta fel a megye az 50 százalékos önrészt. Az irtáshoz négy település csatlakozna tőlük, így kedvezményes áron permetezhetnek. Előbb ingyenes lett volna, majd 30 százalék önrészt kértek, végül az irtás felét kell állni


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!