"Meghaltok! Takarodjatok" - üzentek a karakói Bogdán-családnak

Karakó - Fenyegető feliratokat és horogkeresztet festettek egy többgyermekes cigány család házának falára Karakón. A rendőrség szerint az elkövetők a család életvitelét, nem pedig etnikai hovatartozását kifogásolhatták. A falu polgármestere kimondja: a Bogdán-család fiúgyermekeinek viselkedése sokaknak nem tetszik Karakón.

Nagy Ildikó

Horogkeresztet és fenyegető feliratot véstek egy négygyermekes roma család házának falára hétfő reggelre. 

- Én ezt nem hagyom annyiban, kezitcsókolom. Nagy feneket akarok keríteni ennek a dolognak. Nem magam miatt, én nem félek, de a gyerekeim előtt még ott van az élet - magyarázza hevesen Bogdán György. A férfi családjának háza a polgármesteri hivatal szomszédságában van, be is kell mennie a hivatal kertjébe ahhoz, hogy meg tudja mutatni a házuk  falába vésett feliratot. "Meghaltok! Takarodjatok!" Ez a két fenyegető mondat, valamint egy horogkereszt éktelenkedik a ház falán.



Fenyegető graffiti a Bogdán-család házfalán Fotók: Áry Teodóra

- Hétfő reggel a kilencéves fiúnkat, Krisztiánt küldtem át a boltba kenyérért, visszafele jövet ő vette észre a feliratot meg a horogkeresztet - meséli György felesége, Dömötör Györgyi, karján a legkisebb gyerekkel, a két és fél éves Renátó Adriánnal. - A gyerekek a két első szobában alszanak, de hétfő óta minden éjszaka átkéretőznek hozzánk, mert félnek - teszi hozzá.

- Maga nyugodtan tudna aludni, ha így megfenyegetnék? - kérdi a hajdanán tolatásvezetőként dolgozó, ám jelenleg munkanélküli György, és már veszi is elő a tatárszentgyörgyi romagyilkossággal kapcsolatos újságcikkeket. 

Nem ez volt az első akció - a rokonok már Strasbourgban vannak

- Ki véshette a ház falára a feliratot? - kérdezem, mire György elárulja, hogy a kétszázlelkes faluban, ahol jelenleg négy roma család él, nem ez volt az első cigányellenes akció. Átsétálunk Györgyi rokainak közelben lévő házához. Az utcafronti ablakok betörve, az udvart benőtte a gaz. 

- Ők már Franciában vannak, Strasbourgba menekültek - meséli György. Rokonaik állítólag az őket ért fenyegetés miatt hagyták hátra az otthonukat. A ház udvar felőli részét mintegy négy hónapja dekorálták ki: "Meghaltok büdös cigányok! A ti hazátok India!" -  Ezeket a mondatokat fújták a falra festékkel. Meg egy sírt, rajta kereszttel, melyet ugyancsak a romáknak címeztek.



A rokonok elmenekültek, állítólag nagyon jó soruk van Strasbourgban 

Györgyék rokonai nem tettek feljelentést az eset után. Meg sem álltak Strasbourgig, ahol idehaza maradt rokonaik tudomása szerint nagyon jó soruk van. 

Az idős emberek panaszkodnak a Bogdán-gyerekekre

- Sajnálatos, hogy ilyen dolog esett meg a faluban - kommentálja a történteket Takács János polgármester. 

A település első embere szerint szó sincs cigányelleneségről. A polgármester Bogdán György előtt sem szépíti a dolgokat, és ki meri mondani: bizony a házaspár  11, 9 és 7 éves fiúgyermekeinek viselkedése sokaknak nem tetszik a faluban. A fiúkra főleg az idős emberek panaszkodnak. György elismeri: fiai nem mintagyerekek, de ha roszat tesznek, mindig megkapják a büntetésüket.

Németh Ildikótól, a Celldömölki Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetőtőjél megtudtuk, egyelőre csak a hivatalból üldözendő cselekménynek számító önkényuralmi jelkép használata miatt nyomoznak. A feliratokkal kapcsolatban - ha a sértettek megteszik az ehhez szükséges magánindítványt - zaklatás miatt indulhat nyomozás. A rendőrség véleménye szerint az elkövetők a család életvitelét, nem pedig etnikai hovatartozását kifogásolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!