Ritka, mint a fekete gólya (fotókkal)

VN - Szemfüles olvasónk Perenyében fekete gólyát kapott lencsevégre. Magyarországon ilyen madárból csupán 150-200 pár él, a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 250 000 forint.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fekete gólya a fehérrel ellentétben nem húzódik be a lakott településekre, inkább háborítatlan erdők mélyén fészkel. Ezért sem mindennapi, hogy Perenyében múlt héten egy háztetőn kóválygott a madár.



A hazai állomány a Magyar Madártani Egyesület (MME) által 1995-ben elvégzett felmérés alapján 150-200 pár volt. Legjelentősebb élőhelyei a Dunántúl déli részén Somogyban, Baranyában és a Duna menti galériaerdőkben találhatóak. Előfordul csaknem valamennyi középhegységben, a Tisza mentén és Szatmárban is. 

A fekete gólya legkedveltebb élőhelyei a kisebb vízfolyásokkal, patakokkal átszőtt, csendes holtágakkal, láprétekkel tarkított erdős területek, melyekből nem hiányoznak az idős fák, az egykori legelőerdőkből visszamaradt, fiatal fák sűrűjében megbújó öreg kocsányos tölgyek. 

Fotók: Jagodits Géza 

A madár Magyarországon csakúgy, mint Közép-Európában mindenütt, veszélyeztetett faj. Hazánkban a fokozottan védett fajok kategóriájába tartozik, eszmei értéke 250 000 forint. 

Ön is látott valami érdekes dolgot és azt le is fotózta? Küldje el fényképét, pár sor  információt hozzá erre a címre és megírjuk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!