Sorbaállás az uniós kártyáért - A biztosításért cserébe ingyenes ellátás jár

Szombathely - A nyári utazási szezonban sokan akarnak Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltani, ezért megnőtt a várakozás idő az egészségbiztosítási pénztánál.

Bajdó Bettina

Azoknak az utazóknak, akik rendelkeznek EEK-val, az uniós országokban minden olyan szolgáltatást biztosítani kell, ami az országban a társadalombiztosítás biztosítottjának jár. Az EEK ráadásul ezt ingyenesen teszi lehetővé.

Horváth Judit, a  regionális egészségbiztosítási pénztár nyilvántartási osztályvezetője elmondta, hogy a kártyát jelenleg személyesen vagy postai úton lehet igényelni. 

A nyári időszakban nagyobb az ügyfélforgalom, ezért jobb lenne, ha már tavasszal gondoskodnának az ügyfelek a kiváltásról  folytatta az osztályvezető.  A kártya felnőttek esetében ugyanis egy évig érvényes, öregségi nyugdíjban részesülők és kiskorúak esetében pedig maximum harminchat hónapig. 

Azok, akik személyesen jönnek kártyát készíttetni, a legegyszerűbb, ha az OEP honlapjáról letöltik a nyomtatványt, s otthon kitöltik. 

Nyáron ötször több munkát kell végezniük az ügyfélszolgálaton dolgozóknak, ezért az ügyfelek türelmét kérik. A kiállításhoz személyazonosságot és taj-számot igazoló okmány, valamint jogosultságot igazoló dokumentum is szükséges. A kártya ingyenes, s azonnal el is készül az ügyfélszolgálaton. 

Idén már postai úton is lehet kérni uniós egészségbiztosítási kártyát, ebben az esetben az OEP honlapjáról letölthető igénylő lapot kitöltve, saját kezűleg aláírva, a regionális egészségbiztosítási pénztár címére postai úton kell elküldeni. 

A kártyát az igénylés beérkezését követően 30 napon belül szintén postai úton küldi ki a pénztár. Az uniós kártya felnőttek esetében  egy évig érvényes, kiskorúaknál pedig haminchat hónapig

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!