2009.08.06. 21:22
A pándimeggytorta lett az Ország Tortája (Recepttel)
Budapest - A pándimeggytorta nyerte el idén az Ország Tortája címet: a Zila Kávéház édességét augusztus 20-án, a budapesti Kossuth téren kóstolhatják meg az érdeklődők. Aki maga is szeretné elkészíteni a különleges süteményt, annak bemutatjuk a receptet.
Immár harmadik éve hagyományosan augusztus 20-án mutatják be a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programja keretében az Ország Tortáját, s az ország több száz cukrászdájában az ünnep napján kezdik el árusítani - mondta el Budai Bernadett kormányszóvivő egy csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: az előző évek nyertes tortáiból, a szatmáriszilva-tortából és a madártejtortából több tízezer szelet fogy évente.
Az idén 15 torta pályázott a címre: a szakmai zsűri az előválogatáson a tavalyi győztes Zila kávéház pándimeggytortáját, a balassagyarmati Orchidea cukrászda borkirályát, valamint a Budakeszi Gina cukrászda mákosgubatortáját választotta - közölte a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke. Pataki János tájékoztatása szerint a pándimeggytorta csupán 2 ponttal előzte meg a mákosgubatortát, ezért a decemberi Mikulás ünnepségen ezt az ínyencséget szeretnék majd megkóstoltatni a nagyközönséggel.
A zsűri titkosan és nagyon szigorúan pontozott, egyik lényeges szempont az volt, hogy a desszert lehetőleg magyar alapanyagok felhasználásával készüljön. Azt is figyelembe vették, hogy a torta alapanyagai ne tartalmazzanak mesterséges, egészségre ártalmas alapanyagot és a desszertkülönlegességek megfeleljenek a legszigorúbb minőségi követelményeknek.
Igazi hungarikummal akartak előállni, s a pándi meggy már önmagában is annak számít - fogalmazott Zila László mestercukrász. A pándimeggytorta elkészítéséről annyit mondott: a különleges krém cukrot, tojássárgáját, tejet, vaníliarudat, krémsajtot és belga fehér csokoládét tartalmaz. A meggypépet fahéjrúddal, szegfűszeggel, citromlével és annak héjával fűszerezik, pudinggal sűrítik. A piskóta nem száraz, hanem a meggynek és az olajnak köszönhetően inkább szaftos.
Az augusztus 20-i ünnepség programjai közül a kormányszóvivő kiemelte a Kossuth téri kenyérfesztivált, a Szent István király udvara történelmi játszóházat, valamint délután az Ország Tortája bemutatását. A Hősök terén tisztavatás, a Magyar Hősök Emlékkövének koszorúzása, haditechnikai bemutató, a Magyar Honvédség légibemutatója a tér fölött, térzene és tűzijáték szórakoztatja a közönséget. A Szent István - Egy ország születése című történelmi gála 19-én várja az érdeklődőket az Országház előtt.
Cukrászok készítik elő a pándi meggytortát a 2009-es "Ország Tortája" bemutató sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezésében. MTI Fotó: Földi Imre
A meggytorta receptje:
Piskóta 1 tortára:
Egész tojás 3 db
Kristálycukor 0,175 kg
Meggy (friss) 0,140 kg
Tej (2,8 %) 0,033 kg
Olaj 0,1 kg
Vaj (olvasztott) 0,070 kg
Liszt 0,190 kg
Sütőpor 0,005 kg
Citrom (héj+lé) ½ db
Fahéj 0,002 kg
Az egész tojást a cukorral felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet (enyhén darabos péppé törjük), majd az olajat, vajat, tejet, valamint a citromot és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán elkeverjük. Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, de vigyázni kell, nehogy lekeverjük a masszát. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.
A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskóta lap 28 dkg.
Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.
Alapkrém 1 tortára:
Tej 0,2 liter
Kristálycukor 0,08 kg
Tojás sárgája 0,1 kg
Fehércsokoládé (valódi) 0,07 kg
Mascarpone 0,15 kg
A tejet a cukorral és a mascarpone-val felforralom, hozzáadom a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforralom. Ekkor csurgatom hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítem. Végül, még forrón, leturmixolom.
Meggytöltelék:
Meggy (mirelit) 0,36 kg
Meggylé 0,18 liter
Pudingpor 0,032 kg
Kristálycukor 0,07 kg
Fél citrom reszelt héja
Negyed citrom leve
Fahéj (egy csipet)
Cherry brandy 6 ml
A meggyet le kell darálni, majd a citromhéjjal és citromlével bekeverni. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.
Betöltés:
Alapkrém 0,4 kg
Tejszínhab 0,2 kg
Főzött zselatin 0,04 kg
A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat megkenjük 0,15 kg meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.
Díszítés:
A tortát finomra darált pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként tejszínrózsát dresszírozunk, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.