Aquaworld-baleset: biztonságos az élményfürdő a vizsgálat szerint

Budapest - Alapvetően biztonságos a budapesti Aquaworld élményfürdő a biztonságtechnikai vizsgálat szerint, csupán kisebb módosításokat javasolnak az üzemeltetőknek - tájékoztatta az intézmény és a vizsgálatot elvégző cég csütörtökön az MTI-t.

MTI

"A 2009. augusztus 1-13. közötti vizsgálatának eredménye nyomán az ÉMI-TÜV SÜD Kft. az Aquaworld Zrt. létesítményét alapvetően biztonságosnak ítélte, de helyenként tapasztalt a szabványtól és más előírásoktól eltérő megoldásokat is, melyeknek módosítására tett javaslatot az Aquaworld Zrt. vezetőségének" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    
Mint írták, az élményfürdő egyszerű változtatásokkal meg tud felelni a szabványoknak. Ezek egy részét az üzemeltető már javította, de legkésőbb a szeptemberi rendes éves karbantartási munkálatok lezárásáig mindennel elkészül.
    
A vizsgálat megállapította, hogy bizonyos játszóeszközök esetében "az összeállítási körülmények nem mindenben elégítik ki a rájuk vonatkozó szabványokat". Ilyen telepítési probléma például, hogy a kültéri hinta alatti ütéscsillapító gyöngykavics-réteg vastagságát növelni kell - írták.
    
Megállapították, hogy a nagyközönség által használt egyes járófelületek, térburkolatok egyes helyeken "ergonómiailag kifogásolhatóak" és ezen apró eltérések javítására javaslattal éltek.
    
A közlés szerint a szakértő javasolja egyes lépcsőkorlátok biztonságosabbá tételét. Egyes helyeken a lépcsők magassága és azok korlátai korrekcióra szorulnak.
    
A vizsgálat alá eső berendezésekre vonatkozóan valamennyi olyan tanúsítvánnyal és szükséges dokumentummal rendelkeznek, amelyet a jogszabályok előírnak.
    
A vizsgálatot az üzemeltetők az után rendelték el, hogy az élményfürdőben július 23-án egy 9 éves kisfiú meghalt a szörfmedencénél.
    
A gyermek belezuhant egy aknába, s a hullámkeltő  berendezés szétroncsolta a testét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást és műszaki szakértőt rendelt ki az eset kivizsgálására.
    
Az Aquaworld július 27-én hozta nyilvánosságra belső vizsgálatának eredményét, amely szerint a műszaki, karbantartói területről, illetve az üzemeltetésről egy-egy munkatárs közvetlen munkajogi felelősségét állapították meg, ennek nyomán a munkaviszonyukat rendkívüli felmondással megszüntették. Mint közölték, két további munkatárs közvetett munkajogi felelőssége is fennáll, esetükben rendes felmondás útján szűnik meg a munkaviszony.
    
A soron kívüli biztonságtechnikai ellenőrzést a cég a belső vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozásával egy időben rendelte el.
   
A BRFK tájékoztatása szerint folyik a nyomozás, a rendőrség szakértői véleményre vár az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!