Bridget Jones vidéken: Miért éppen Minnesota? - filmajánló

Film - Renée Zellweger ezúttal nem naplót író szingli, hanem karrierista nő Miami-ból, aki a vidéki kisvárosba csöppen, hogy megküzdjön a helyiekkel, a tomboló téli hóviharokkal, azért a dologért, amire addig még nem is vágyott - ezt a filmet már láttuk valahol.

Garai Antal 'Atom'

Emlékeznek még arra az amerikai filmre, amelyben a főhős a nagyvárosi luxuséletből elutazik a kényelmetlen kisvárosba, ahol mindenki undok vele, utána pedig összeveszik az egyetlen szóba jöhető kockásinges-teherautós férfivel, akivel később mégis összejönnek, és a lányt megkedvelik, majd végül ő is boldog vidéki lesz? Ugye rémlik?

A sztori
Lucy Hill (Renée Zellweger) tipikus nagyvárosi karrierista nő, a napfényes Miamiban, igazgatói ambíciókkal. A cég új terméket kíván piacra dobni, ehhez át kell alakítani az egyik vidéki tejüzemet, erre pedig alkalmasnak ítéltetik Lucy, így Minnesota-ba, majdnem a világ végére, New Ulm-ba utazik. Ettől a résztől indul az időközönként alkalmazott klisé, amit már a bevezetőben is írtunk.
 
A cím – erre külön ki kell térnünk, mert a magyar címfordítás újabb ékszerébe botlottunk. Na nem gyémántra kell gondolnunk, hanem zabpelyhes dobozba rejtett bizsura. Miért éppen Minnesota? – talán még emlékeznek a Miért éppen Alaszka? Című sorozatra, amikor a frissdiplomás orvos egy alaszkai kisvárosban találja magát, s szép lassan ő is a vidék gyermeke lesz. A fordítok talán azért adták ezt a címet, mert meglátták a párhuzamot a film és a sorozat közt, ami a vidékre vetődött nagyvárosi történetében, az alapszituációban merül ki.



Az első napok nehezségei, Miami után Minnesota

Arról most ne essék szó, hogy többször is beugrott a film alatt Bridget Jones, hiszen Renée Zellweger gesztusai, mimikájé sokszor hasonlítottak angol szinglire, mint ahogy a fehérnemű és az alkohol is egyszer előkerült. Nem készülünk ezzel most párhuzamot vonni, maradjunk a sztorinál.
 
Ted Mitchell (Harry Connick Jr.) karaktere is mindig feltűnik az effajta filmekben. A nagyvárosból érkező nőt mindig várja egy kisvárosi független pasi, aki eleinte bunkó, kockás inget visel, sört vedel, teherautója van, a környék hőse, aki a végén szerethető lesz, még akkor is, ha kicsit sörszagú. (Ugyanez igaz fordítva is)

Miért volt jó?
Vannak benne poénok, vadászpuskával seggbelőni a nagy őt vicces, na meg a Minnesota-i nyitójelenet, amikor a kiskosztümös Lucy kimegy a mínuszokba. Jókat nevettünk egyes jeleneteken, és ugye kellenek időközönként ezek a felejthető filmek, amelyeket délután megnézünk vagy épp vasalás közben, derülünk rajtuk, majd amikor két év múlva levetítik karácsonykor, akkor dereng valahonnan a sztori.

Ami nem tetszett
Az, hogy már láttuk. Igazán attól a pillanattól, hogy Lucy repülője leszállt Minnesota-ban, már tudtuk az egész történetet, nem volt benne semmi új. Az a mikro-fordulat, ami a sztori vége felé következett, szintén csak egy percnyi gondolkodást idézett elő, vagy még annyit sem. Tudtuk, hogy mi lesz, mert már láttuk valahol. Láttuk a vidéki kockásinges teherautósofőrt, aki az első percekben gyökér, s később kiderül, hogy édi-bédi tanult ember, a kisvárosi hős. Láttuk már a kényelmetlen kisvárosba csöppenő karrieristát, akinek mindene megvan, csupán az élete unalmas, aki aztán feladja a felkelő nap fényében való tengerparti futást a jéghorgászatért és szarkavadászatért.



A kockás ing elengedhetetlen, bakancsban a kanapén meg nem illik, de mindegy
 
DVD extrák
Betekinthettünk a kulisszák mögé, ami lényegében a forgatást, pontosabban egyes jelenetek forgatását mutatta be. Felirat nélkül, angol hanggal, túlzottan nem volt érdekes.
 
Összegzés
Arra ne kérjenek minket, hogy 10-es skálán határoljuk be a filmet, mert nehéz lenne. Azt levonhatjuk így egy nappal a film után, hogy időközönként kellenek az ilyen filmek, de azt is, hogy már minden percét láttuk valahol máshol. Úgy véljük érdemes lett volna csavarni egyet a történeten, vagy valami újabb elemet belecsempészni, ugyanis így nem volt benne semmi különös, semmi eget rengető, annak ellenére, hogy szerethető, humoros kis vígjáték.



Amikor az üzletasszony szívén viseli a gyár és a munkások sorsát

Ajánlott mindazon nézőknek, akik karácsonykor minduntalan nem tudnak elszakadni a tévéképernyő elől, még akkor sem, amikor már kívülről fújják a Télapu és az Igazából szerelem szövegét (ez utóbbi film kifejezetten kedvenc kategóriába sorolandó nálunk, így minden karácsonykor megnézzük). Ajánlott könnyű délutáni filmnek, családdal. Friss kapcsolatban ismerkedők is megnézhetik, nem sül el balul a dolog, könnyed tartalommal bír. Mondjuk, ha nem muszáj, akkor elég lesz kivenni a tékából DVD-n, nem muszáj moziba ülni érte.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!