Hajómodellek látványos versenye Vasváron (fotókkal)

Vasvár - A hajómodellezés szerelmesei minden esztendőben egy-egy napra birtokukba veszik a hegyháti kisváros csónakázó tavát. A hagyományos modellversenyt szombaton nyolcadik alkalommal rendezték meg, ezúttal is a Hegyháti Napok programsorozatának részeként.

Vojnovics Viktória

- Nyolc esztendeje azzal a céllal indítottuk útjára az augusztusi rendezvényt, hogy legalább évente egyszer legyen egy olyan alkalom, mikor az ország  legtávolabbi pontjain élő hajómodellezők találkoznak, tapasztalatot cserélnek, s bemutatják az elmúlt esztendőben épített modelljeiket - mondja Horváth László, a rendezvény szervezője, a Vasvári Modellező Klub vezetője. - Az idei verseny, ha lehet, még az eddigieknél is különlegesebb - teszi hozzá - hiszen jeles évfordulót ünnepelnek: idén száz esztendős a magyar modellezés

Az e jubileum jegyében megrendezett augusztusi találkozóra mintegy húsz modellépítő érkezett az egész országból. A verseny - mely baráti találkozónak inkább nevezhető, mint megmérettetésnek - már kora reggel elkezdődött. Az apró járművek szemet gyönyörködtetően szelték a habokat, a laikusok pedig érdeklődve figyelték a különleges manővereket. A résztevevők két kategóriában versengtek: a rádióirányítású hajómodellek mellett az úgynevezett körpályás sebességi kategóriában (az acélhuzallal rögzített hajó egy pont körül fut körbe) is összemérték a modellek gyorsaságát. S bár ez utóbbi kategóriában mindössze három hajómodell versengett, mégis a legtöbben erre az attrakcióra voltak kíváncsiak.

- Nem is csoda - véli Horváth László, hiszen a modellversenyzés e kategóriája hazánkban kihalófélben van.  Ennek egyik oka talán az lehet, hogy a modellek tulajdonosának is a vízben kell állnia, s onnan irányítania hajóját, ami bizony csak a nyári időszakban kellemes. -  Arra bíztatom a fiatalokat, hogy próbálják ki ezt a kategóriát is - mondja a szervező, talán nem is hiába, hiszen sokan ámulatba esnek, mikor az apró jármű óránkénti kétszáz kilométeres sebességgel köröz a vízen - teszi hozzá.A nap végére aztán többen kedvet is kapnak a kísérletezéshez.

A bírák eközben számolnak: modellek gyorsaságát a mindenkori világbajnoki eredményekhez viszonyítják, s hamar összeáll a baráti versengés végeredménye, az ítészek a fiatalokat és az időseket külön díjazzák. 
A fiatalok közül végül a kaposvári Dusa András hajója bizonyul a leggyorsabbnak, a második helyen a zalaegerszegi Májer Imre végez, míg a harmadik helyet a kaposvári Nagy Zoltán szerzi meg. 
Az idősebb generáció tagjai közül első helyen Horváth László végez, a második legjobb időt a szombathelyi Horváth István modellje futja, a harmadik legjobbnak pedig a győri Nagy István modellje bizonyul. 


VN fotók: Kiss Teodóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!