Mobiltelefon, biztonsági öv, gyerekülés, bukósisak: indul az állami kaszálás

Budapest - A kormány rendelete értelmében augusztus 1-jétől közigazgatási hatósági eljárást indít a rendőrség azok ellen, akik megszegik a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, a bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó szabályokat.

MTI

A kormányrendelet augusztus 1-jei hatályba lépéséig ezeket szabálysértésként bírálták el, így helyszíni bírsággal, illetve szabálysértési eljárás során szabálysértési bírsággal voltak sújthatók az elkövetők, valamint közúti közlekedési "előéleti pontot" kellett kiszabni az elkövetőkkel szemben. 
    
A kormány július 29-én hozott kormányrendeletében azonban megváltoztatta ezt, és úgy rendelkezett, hogy az ezen közlekedési szabályokat megszegőivel szemben közigazgatási eljárást kell indítani, és közigazgatási bírságot kell kiszabni. 
    
A kormányrendelet melléklete szerint a menet közben kézben tartott rádiótelefon használata miatt lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autóúton és autópályán 20 ezer forint bírságot kell kiszabni a járművezetővel szemben. 
    
A biztonsági öv használatát elmulasztó járművezetőre, illetve utasra lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton és autópályán 30 ezer forint bírságot kell kiszabni. 
    
A gyermekbiztonsági rendszer használatának elmulasztása miatt lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 45 ezer forint a járművezetővel szemben kiszabott bírság összege. 
    
A motorkerékpár-bukósisak használatát elmulasztókat lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 20 ezer, autóúton, autópályán 30 ezer forintra kell büntetni. 
    
A változás értelmében - mivel közigazgatási bírságot szabnak ki - nem fognak büntetőpontot adni ezekért a szabálytalanságokért. A kormányrendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően elkövetett szabályszegések esetében kell alkalmazni. 
    
A rendőrség tavaly május 1-je óta alkalmazza élesben az objektív felelősség elvét. A jogszabály szerint a  gépjármű üzemben tartója felelős azért, ha a járművel túllépik a megengedett legnagyobb sebességet, nem tartják be a vasúti átjárón történő áthaladás szabályait, a közlekedési lámpák utasításait, a megállás és várakozás szabályait, a behajtási tilalomra és kötelező haladási irányra vonatkozó szabályokat, az autópálya leállósávjának igénybevételét meghatározó szabályokat, illetve a természet védelmére vonatkozó előírásokat. 
    
Ha ilyet tapasztal a rendőrség, az üzemben tartóval szemben közigazgatási eljárást kell indítania. Augusztus 1-je után pedig a menet közbeni mobiltelefon-használat, a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer és a motorkerékpár-bukósisak használata is bekerült ebbe a körbe. 
    
A gépjármű üzemben tartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták, illetve, ha a járművet használó ember magánokiratban, két tanúval hitelesítve elismeri, hogy a szabálysértés elkövetésekor ő vezette a járművet. 
    
A közigazgatási bírságot csak akkor lehet kiszabni, ha erről fényképfelvételt készített a rendőrség.

Ezek is érdekelhetik