Magyarország-Portugália 0:1: ez a szomorú valóság, elfelejthetjük a vb-t (fotókkal, nyilatkozatokkal, táblázat)

Budapest - Világbajnoki selejtezőt játszott a magyar válogatott a portugálok ellen - a vendégek egy fejesgóllal 1:0-ra nyertek. Ezzel csak matematikai esélye maradt a nemzeti tizenegyünknek a vb-re.

MTI

A Puskás Ferenc Stadion környékén ugyan nagy a tömeg, de a svédek ellen tapasztalt eufórikus hangulatnak nyoma sincs. Persze a csoportokba verődött drukkerek kórusban éltetik Erwin Koeman szövetségi kapitány csapatát, elvárásaik azonban visszafogottabbak. Míg négy napja mindenki világbajnoki részvételről és győzelemről ábrándozott, addig ezúttal már a döntetlennel is elégedett lenne a többség, holott a nemzeti együttesnek mindenképpen győznie kell, hogy saját kezében tartsa a sorsát.
    
A negyvenöt perccel a kezdés előtt bemelegíteni kivonuló hazai gárdát hatalmas taps és üdvrivalgás fogadta az akkorra már félig megtelt arénában, közvetlenül utána pedig kifütyülték a rivális portugálokat. A csapatok bemutatásánál a világ legdrágább labdarúgója, a nyáron 94 millió euróért szerződtetett Cristiano Ronaldo kapta a legnagyobb füttyöt.
    
A magyarok holland szakvezetője több helyen is változtatott szombati kezdőcsapatán: a sérült Szélesi Zoltán helyett a halálos közúti balesetet okozott, emiatt a kerethez utólag csatlakozott Bodnár László lesz a jobbhátvéd, középen Hajnal Tamás helyett Tóth Balázsnak kell a játékot szerveznie, míg csatárként Torghelle Sándor kap szerepet Huszti Szabolcs helyett, utóbbi pedig az eltiltott Gera Zoltán jobb szélső pozícióját veszi át.
    
A találkozót az alábbi összeállításban kezdik a csapatok Stephane Lannoy francia bíró sípjelére:

Magyarország-Portugália 0-1 (0-1). Puskás Ferenc Stadion, 42.000 néző, vezette: Stephane Lannoy (francia)
Gólszerző: Pepe (10.)
Sárga lap: Tóth (50.), Halmosi (94.), illetve Pepe (69.), Duda (77.)

Magyarország: Babos Gábor - Bodnár László, Gyepes Gábor, Juhász Roland, Halmosi Péter - Tóth Balázs (Buzsáky Ákos, 83.), Dárdai Pál (Priskin Tamás, 65.) - Dzsudzsák Balázs, Vadócz Krisztián, Huszti Szabolcs (Hajnal Tamás, 65.) - Torghelle Sándor
Portugália: Eduardo - José Bosingwa, Ricardo Carvalho, Pepe, Bruno Alves - Duda, Tiago Mendes (Rolando, 90.), Deco (Simao Sabrosa, 49.), Raul Meireles - Liedson (Nani, 81.), Cristiano Ronaldo


Az első öt percben kiegyenlített a játék, az RTL Klub közvetítésében Léderer Ákos szórakoztatja a tévénézőket, az iramtól függetlenül a szpíker megszakítás nélkül beszél. A válogatott atombiztos felállásban játszik, Torghelle Sándor mögött öt középpályás igyekszik megszűrni a portugál rohamokat. Játékunk nagyjából annyi, hogy a középcsatárra ívelgetjük a labdát. 

9. perc: Nagyon fontos, hogy ne kerüljünk hátrányba, mondja Léderer és Deco beadásából Pepe befejeli a portugálok vezető gólját - Babos kezei közül, a kapus sebzett oroszlánként kiront, de se az embert, se a labdát nem éri el, így aztán 0:1.


Pepe a gól után: hát senki nem tudott megfogni? Fotó: MTI

Torghelle figyelmezteti Lannoy játékvezetőt, jelenti a szpíker, aki rendületlenül nyomja, immár negyedórája. A gól óta feljebb húzódott a magyar csapat, de nem igazán hozzuk a frászt a portugálokra.

17. perc: Torghelle robog harckocsiként a portugál kapu fele, ettől két védő megzavarodik és majdnem összehoznak egy gólt. Közben Dzsudzsákot a jobb oldalon fedezzük fel, ez nyilván taktika, Huszti pedig a bal oldalon borítja fel Pepét.  A magyar csapat C. Ronaldot fegyelmezi kollektíve, szinte kötelező lenyomni egy sztárnak, most éppen Gyepes próbálja felapplikálni egy hirdetőtáblára.

22. perc: Dzsudzsák szabadrúgása elmegy a sorfal alatt - és elcsúszik a kapu mellett is.
Léderer nem lankad, lassan félórája megállás nélkül beszél, pedig Varga Zoltán ül mellette, szívesen hallgatnánk őt is, azonban nem sok esélye van, hogy szóhoz jusson, mert a riporter átlag negyedóránként vesz levegőt.

26. perc: újabb szabadrúgás, ismét Dzsudzsák, körülbelül harminc méterről  - alig vágódik mellé a lövés, ez bemehetett volna. 
A portugálok nem igazán erőltetik a támadást, nagyon úgy tűnik, hogy elégedettek az egy góllal - több magyar támadó kellene ahhoz, hogy kihasználjuk azt, hogy kényelmesen jászanak.

30.perc: C. Ronaldo üresen marad és ráviszi a labdát Gyepesre - rettentő emlékű öngólok rémlenek fel, de aztán a támadó lövését kivédi Babos.
Védekezésünk rendben van, jelzi Léderer, ami nagyjából igaz is - a fentiekkel együtt, viszont 0:1-nél nem megyünk sokra a remek bekkeléssel.


C.Ronaldo és Halmosi Péter versenyfutása Fotó: MTI

37.perc: Torghelle ollóz, ennek mindenki örül, sajnos, fölé megy a labda. Két perc múlva Sanyi tigrisbukfencet hajt végre portugál rásegítéssel, ismét szabadrúgás, amit Huszti elbaltáz, de nagyon.
Varga Zoltán végre szóhoz jut: szerinte a második félidőben kellene még egy csatár és lehet folytatni az agresszív játékot. A portugálok ezalatt kontráznak, szerencsére nem túl jó hatásfokkal.

Szünet - a gyors portugál vezetés után kiegyenlített  játékot hozott az első félidő, sajnos, nagyon erősnek tűnnek  vendégek, pontosabban nem csak tűnnek, hanem azok is. 
Kezdődik a második félidő - csere nincs.

48. perc: Deco megsérül, jön az első csere. Pár perc játék után úgy tűnik, csendesen szeretné "megölni" a második félidőt a portugál csapat - mi pedig nem nagyon megyünk előre, viszont ők vezetnek.

56. perc: gurigáznak a portugálok, majd ritmust váltanak: Halmosi ment utolsó emberként két kilépő csatár elől. A riporter szerint győznünk kell, mert a svédek nyertek Máltán - Varga Zoltán megjegyzi, hogy nem igazán van nálunk a labda, anélkül pedig nehéz megverni az ellenfelet. Mindenesetre hősiesen védjük a 0:1-et.

Negyedóra telik el és  főleg a magyar térfélen megy a játék, a védősorunk a tizenhatosig szorul vissza az utóbbi percekben.

65. perc: Koeman leszedi Husztit és Dárdait, szerintünk Huszti lehívásán lehet vitatkozni, mivel egy "játszó" emberrel kevesebb.

Húsz perc van hátra, annyit változott a játék képe, hogy a cserék óta valamivel többet próbálkozunk - nem sok eredménnyel egyelőre, nagyon magabiztos a portugál védelem. Torghellét például rendre fél méterrel túlugorják a bekkek.


Bruno Alves (b) és Priskin Tamás próbál fejelni Pepe (j) mellett - egy szinttel feljebb Fotó: MTI

74. perc: végre valami, Hajnal emel mellé egy kipattanó labdát.

76. perc: Priskin szerez labdát, Torghellének adja, aki eszetlenül belepüföli a védőkbe a tizenhatoson. Az ellentámadás végén C. Ronaldo lövi térden Babost.

78. perc: Bodnár bombáz kapura egy szabadrúgást az üveghegyen túlról, a lövés kijön Eduardo térdéről, de nincsen érkező magyar csatár arrafele.

Tíz perc van hátra, az utóbbi percekben végre életjeleket produkált a magyar csapat, de ettől még marad a portugál vezetés.

83. perc: Nani robban rá egy beadásra, a csatár alig pörget mellé.

Megyünk előre az utóbbi percekben, most éppen ívelgetünk a jól fejelő védőknek. Vegyétek le, sóhajt Varga Zoltán, Léderer a közönséget dicséri, a portugálok - még mindig - vezetnek. Négy perc a hosszabbítás, a vendégek a mi térfelünkön cicáznak.


Csodára és igazi sikerre várva - a közönségen nem múlott Fotó: MTI

Valószínűleg nem úgy alakult a mérkőzés, ahogy Koeman tervezte, mert nagyon ideges volt az egész meccsen a kapitány, összegez a riporter. Koeman mindenkit felküld az utolsó támadáshoz - Buzsáky viszont nem tudja felrúgni a labdát - és ennyi a vége. 

Hiába vertük meg a kicsiket, a két nagycsapat ellen nem szereztünk itthon pontot, a 2010-es vb-t nagy valószínűség szerint nélkülünk rendezik meg. Kivéve, ha nem az MLSZ át nem veszi a selejtezők szervezését, és azonnali hatállyal le nem von 11 pontot a svédektől, a dánoktól és a portugáloktól.

Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya:
"Mentálisan helytálltunk, de technikailag alulmaradtunk. Taktikailag jól játszottunk, mert sikeresen leszűkítettük a területet, s így alig pár lehetőségük volt a portugáloknak. Nekik sikerült betalálni egy pontrúgásból, nekünk nem. Figyelembe véve az elmúlt tíz nap csapásait, a sérüléseket és a svéd meccs okozta sokkot, összességében elégedett vagyok a csapattal a két vereség ellenére is. Továbbra is van esély a vb-részvételre, és ezt meg kell ragadni. Bár nem mi vagyunk az esélyesek, de miért ne nyerhetnénk Portugáliában és Dániában? Elvégre ki gondolta volna, hogy nyolc meccs után akár csak matematikai esélyünk is lesz erre?"

Carlos Queiroz, a portugál labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya:
"Noha sikerült már a találkozó elején gólt szerezni, a magyarok rendkívül zártan futballoztak, és ez a vezetésünk után sem változott, minden támadásunkat úgy kellett elkezdenünk, hogy 11 ellenfél volt előttünk. Úgy tűnt, mintha a magyarok beletörődtek volna az egygólos vereségbe, márpedig ha ők nem erőlködtek, akkor mi miért tettük volna? Figyelembe véve a dán és a svéd meccs eredményét, kijelenthető, hogy továbbra is négyesélyes a csoport, mert két győzelemmel bárki odaérhet Dél-Afrikába".


További eredmények:
 
Albánia-Dánia 1-1 (0-1)
Gól:
Bogdani (51.), illetve Bendtner (40.)

Málta-Svédország 0-1 (0-0)
Gól:
Azzopardi (81., öngól)

A csoport állása
1.Dánia853015418
2.Svédország84319315
3.Portugália834110513
4.Magyarország84139513
5.Albánia9144597
6.Málta90180221

  

Anglia is vb-résztvevő

A házigazda angolok 5-1-re nyertek szerdán a horvátok ellen Londonban, világbajnoki selejtezőn, ezzel kijutottak a jövő évi, dél-afrikai vb-re.

 8. csoport:

Olaszország-Bulgária 2-0 (2-0)
Gól:
Grosso (11.), Iaquinta (40.)

Montenegró-Ciprus 1-1 (0-0)
Gól:
Vucinic (57., 11-esből), illetve Okkasz (64.)

Az állás: 1. Olaszország 20 pont/8 mérkőzés, 2. Írország 16/8, 3. Bulgária 11/8, 4. Ciprus 6/8, 5. Montenegró 5/8, 6. Grúzia 3/8
   
4. csoport:

Wales-Oroszország 1-3 (0-1)
Gól:
Collins (54.), illetve Szemsov (36.), Ignasevics (71.), Pavljucsenko (92.)

Németország-Azerbajdzsán 4-0 (1-0)
Gól:
Ballack (14., 11-esből), Klose (55., 65.), Podolski (71.)
kiállítva: Abasov (50., Azerbajdzsán)

Liechtenstein-Finnország 1-1 (0-0)
Gól:
Polverino (75.), illetve Litmanen (73., 11-esből)
kiállítva: Buechel (76., Liechtenstein) 

Az állás:
1. Németország 22/8, 2. Oroszország 21/8, 3. Finnország 14/8, 4. Wales 9/8, 5. Liechtenstein 2/8, 6. Azerbajdzsán 1/8
    
6. csoport:

Anglia-Horvátország 5-1 (2-0)
Gól:
Lampard (7., 59., az elsőt 11-esből), Gerrard (18., 66.), Rooney (77.), illetve da Silva (71.)

Andorra-Kazahsztán 1-3 (0-3)
Gól:
Sonejee (69.), illetve Hiznyicsenko (14., 34.), Baltijev (28.)

Fehéroroszország-Ukrajna 0-0
 A mérkőzést Kassai Viktor vezette.
   
Az állás: 1. (már vb-résztvevő) Anglia 24/8, 2. Horvátország 17/9, 3. Ukrajna 15/8, 4. Fehéroroszország 10/8, 5. Kazahsztrán 6/8, 6. Andorra 0/9

3. csoport:

Észak-Írország - Szlovákia 0-2 (0-1)
Gól:
Sestak (15.), Holosko (66.)

Szlovénia-Lengyelország 3-0 (2-0)
Gól:
Dedic (14.), Novakovic (45.), Birsa (62.)

Csehország-San Marino 7-0 (3-0
Gól
: Baros (28., 44., 45+3., 66., a harmadikat 11-esből), Sverkos (47., 95.), Necid (86.)
kiállítva: Bacciocchi (82., San Marinó-i)

Az állás: 1. Szlovákia 19/8, 2. Szlovénia 14/8 (13-4), 3. Észak-Írország 14/9 (13-9), 4. Csehország 12/8, 5. Lengyelország 11/8, 6. San Marino 0/9

7. csoport:

Szerbia-Franciaország 1-1 (1-1)
Gól:
Milijas (13., 11-esből), illetve Henry (31.)
kiállítva: Lazovic (90.), illetve Lloris (9.) 

Románia-Ausztria 1-1 (0-0)
Gól:
Bucur (53.), illetve Schiemer (82.)

Feröer-szigetek - Litvánia 2-1 (2-1)
Gól:
Olsen (12.), Hansen (34.), illetve Danilevicius (23., 11-esből)
A mérkőzést Vad István vezette. 
    
Az állás: 1. Szerbia 19 pont/8 mérkőzés, 2. Franciaország 15/8, 3. Ausztria 11/8, 4. Litvánia 9/8 (7-8), 5. Románia 9/8 (9-12), 6. Feröer-szigetek 4/8

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!