Markusovszky kórház: ha nem kapnak pénzt, összeomolhat az ellátás

Szombathely - A finanszírozás csökkenése miatt közel száz dolgozót kénytelenek elbocsátani a Markusovszky kórházból. Első körben a nyugdíjas dolgozóktól válnak meg. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke sajnálatosnak tartja, hogy a kormány nem teremti meg a gyógyítás feltételeit.

Bajdó Bettina

- A kórházakban nem tudnak gyógyítani, ha nincs mögöttük kellő finanszírozás, s szakszemélyzet - hangsúlyozta az elnök. - Még áprilisban változott meg a finanszírozási rendszer, így havonta 100 millióval kap kevesebb pénzt az intézmény. Emiatt nem tudjuk fenntartani ezt az állapotot, lépéseket kell tennünk a kórház életben tartása érdekében, vagyis spórolnunk kell. 

Az elnök hozzátette: annak ellenére, hogy alkalmazotthiány van a kórházban, mégis kénytelenek körülbelül száz dolgozótól megválni. Az orvosok és az ágy melletti ápolók létszámát nem tudják már csökkenteni, ezért máshonnan kell elbocsátaniuk a dolgozókat. 

- Próbálunk humánusak lenni, s első körben azokat küldjük el, akik nyugdíjasként dolgoznak - tette hozzá az elnök.  - Utána a technikai és adminisztratív munkát végzől létszámát csökkentjük. Reméljük, hogy hamarosan kormányváltásra kerül sor, s azt a rengeteg pénzt, amit most kivontak az ágazatból, visszajuttatják a rendszerbe. Ha a kormány nem tudja kezelni a fennálló helyzetet, csődbe jut a kórház.  

Nemcsak a Markusovszky kórház küzd gondokkal, régiónk más egészségügyi intézményei is. 

Csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak Zalaegerszegen a kórház meggyengült gazdasági helyzetéről. Az új  finanszírozás miatt  870 millió forinttal kevesebb bevételére számítanak idén. Nemcsak anyagi gondok vannak, az intézményben még nyáron elfogytak a szakorvosok a hematológiai osztályról, ezért az aktív fekvőbeteg ellátást át kellett adniuk a  Markusovszky kórháznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!