Botrányos döntés a frekvenciapályázaton: megszűnik a Sláger és a Danubius! (frissítve)

Az FM1 Konzorcium nyerte el a nagyobbik, az Advenio Zrt. pedig a kisebbik vételkörzetű országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot a következő hét évre a médiahatóság szerdai döntése értelmében. A Sláger Rádió bejelentette, hogy a döntés miatt bírósághoz fordul.

MTI

Az előbbi hullámsáv, amelyen jelenleg a Sláger Rádió adása hallható, 81 százalékos lefedettséget biztosít, míg a lakosság 67 százalékát elérő másik frekvenciát november 18-ig a Danubius Rádió használta.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjai a szerdai ülésen egyhangúlag ítélték oda a két műsorszolgáltatási jogosultságot, miután az SZDSZ által delegált Tímár János jelezte: nem vesz részt a döntéshozatalban. Az ülés kezdetén ő volt az egyetlen, aki támogatta, hogy további pályázókat zárjanak ki a versenyből. (Az eljárás során korábban irracionálisnak ítélték, ezért visszautasították a Rádió1 korábbi ügyvezetőjének tulajdonában lévő, mindkét frekvenciára jelentkező Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt. ajánlatát.)   Az újabb kizárási indítványok éppen a két, később nyertesnek nyilvánított társaságra vonatkoztak. Tímár János közlése szerint voltak olyan lényegi pontok, amelyeket illetően "zagyva táblázatot" kapott a testület, és volt olyan eset, amikor álláspontja szerint "egyértelműen törvénysértő" volt maga az ajánlat. Bővebbet a pályázattal kapcsolatos titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem közölt. "Nem hinném, hogy ezzel zárul, valószínűbb, hogy ezzel kezdődik a botrány" - minősítette a döntést az MTI-nek kevéssel a végszavazás után az ORTT elnöke. Majtényi László a médiatörvény rendelkezései miatt nem voksolhatott ebben a körben, s az MTI információja szerint elhagyta az üléstermet, miután elbuktak a kizárási indítványok. A médiahatóság elnöke úgy véli, "akár el is lehet perelni" a két hullámsávot a győztesnek nyilvánított két társaságtól.Az econet.hu Nyrt.-hez tartozó FM1 Konzorcium még nem kommentálta a döntést.

A Fellegi Tamás nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Advenio közleményében hangsúlyozta, hogy - egyes testületi tagok és az ORTT-elnök álláspontjával szemben - reális ajánlatot nyújtottak be. A társaság tudatta: szakmai hátterének, koncepciójának és üzletileg megalapozott, magas műsorszolgáltatásidíj-ajánlatának tulajdonítja a sikert.Alig két órával az eredmény kiszivárgása után a Sláger Rádió bejelentette, hogy perre viszi az ügyet. Heal Edina vezérigazgató elmondta, hogy a bírósághoz fordulnak és "több fronton" támadnak. A nagyobbik vételkörzetű - a lakosság 81 százalékát elérő - hullámsávra november 18-ig koncesszióval rendelkező társaság honlapján az olvasható: "az eddig megszokott zenei műsor helyett Önök egy politikai beszélgetős műsort hallhatnak majd".  "Mivel politikai döntés született, súlyos kárt szenvedett a magyar demokrácia és sajtószabadság. A döntés súlyosan árt az ország nemzetközi megítélésének, egy olyan helyzetben, amikor Magyarországnak a rendszerváltás óta a legnagyobb szüksége lenne a külvilág rokonszenvére, a politikai befolyástól és a korrupciótól mentes befektetői környezetre" - írták közleményükben, amely szerda délután többször is elhangzott a rádióban. A kisebbik, 67 százalékos vételkörzetű Danubius Rádió képviselője azt közölte: az ORTT hivatalos értesítését követően alakítják ki álláspontjukat. A Juventus Rádiót működtető társaság vezérigazgatója szánalmas és minden szakmai alapot nélkülöző döntésnek nevezte a határozatot, megjegyezve, hogy a két nagy, 12 év alatt alaposan felépített márka távozásával "lesz egy kis űr", amit be tudnak tölteni.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a kormánynak nincs hatásköre arra, hogy beleszóljon az ORTT döntéseibe.

Bajnai Gordon kormányfő vasárnap egy kérdésre válaszolva aggasztónak nevezte a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálásának folyamatát. A miniszterelnök akkor azt mondta: nagyon fontos lenne, hogy az ORTT és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, mi a közérdek a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!