Japán nap a Savariában sushival és aikidóval

Szombathely - Sokan érdeklődnek Japán iránt, ez derült ki szombaton a Savaria moziban, a megyeszékhelyen most először megrendezett japán napon. Jövőre folytatása lesz.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A sushi-bárban budapesti sushi-szakácsok készítették a jellegzetes, algába tekert japán étket. Elmondták: japán szakácsoktól tanulták a mesterséget,  Budapest valamennyi japán cégének vezetője náluk étkezik, s a  nagyon éles késük is valódi japán: csak az egyik felén élezett. 

Sokan most szombaton először kóstolták ezt az ételt. A gyerekek a japán játszóházban  origamiztak, rajzoltak animét, próbálták fel a szép kimonót. A legtöbben azonban a sportbemutatókon (judo, aikido, karate)  gyűltek össze.



Nagyon jól sikerült ez első japán nap Szombathelyen. A távol-keleti ország különleges kultúrája, a japánok tökéletességre törekvő habitusa, rendkívüli művészi érzékük mindenben megmutatkozott. Ételben, játékban, sportban, öltözködésben. A kimonóbemutató is megmutatta, milyen sokrétű ez a kultúra. Este, a taiko zenét játszó  kőszegi Ataru dobegyüttes műsorára sokan jöttek el Kőszegről.

Az Agora Szombathelyi Kuturális és Turisztikai Központ és a nemrégiben létrejött MagyarJapán Baráti Társaság Szombathely közös rendezvényét megtisztelte jelenlétével Takamizu Hidero, a japán nagykövetség első titkára, a kulturális és sajtóosztály vezetője, dr. Szabó Gábor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, valamint prof. dr. Vihar Judit, a MagyarJapán Baráti Társaság nemrégiben a japán nagykövet által kitüntetett elnöke.

Schmitt Csilla, a baráti társaság szombathelyi elnöke sok önkéntes segítővel (Budapestről, Győrből, Kőszegről  is érkeztek)  dolgozott a rendezvény sikeréért. A sikeren felbuzdulva úgy döntött, hogy lesz jövőre is japán nap Szombathelyen (és lesz Kőszegen is), csak egy kicsit másként. Jövőre kimonókból vándorkiállítást indítanak útjára, s a japán kultúra intellektualitását állítják majd a középpontba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!