Kiperelnék a Mercedes-gyár alól a földet

Visszaköveteli az épülő Mercedes-gyár alóli földjeit az egykori tulajdonosok hét fős csoportja; a szerdán kezdődő per tárgya az ingatlanközvetítői sikerdíj mértéke, a szerződések semmissé tétele - írja a Népszabadság a szerdai számában.

MTI

A lap emlékeztet arra, hogy a Best Invest Projekt Hungária Kft. jó üzleti lehetőséget szimatolva évekkel ezelőtt kezdte meg a Kecskemétet délről elkerülő 54-es út melletti szántók opciós szerződéssel való lekötését. A zömében néhány hektáros parcellák egyenként nem sokat értek, egybefogva annál többet. A város a Best Invest Projekt Hungária Kft.-től 7,7 milliárd forintért vásárolta meg a 441 hektár földterületet, amit a közvetítő cég 170 tulajdonosnál kötött le. A Best Invest a megbízási szerződésben 3 százalékos sikerdíjat kötött ki arra az esetre, ha négyzetméterenként 600 forint alatti áron sikerül értékesíteni a telkeket, magasabb összeg esetén viszont a különbözet 50 százalékát. A felperesek ez utóbbit soknak tartják, ezért kezdeményezték a bíróságnál a megbízási és az adásvételi szerződés semmissé nyilvánítását.

A Népszabadság azt írja, hogy a per megindításában sokan politikai okokat vélnek felfedezni. A kereset benyújtását ugyanis egyfelől a Jobbik szorgalmazta, másfelől az érintettekről nem igen lehet feltételezni, hogy elégedetlenek lettek volna a szántóikért kiutalt igen komoly összegekkel. Az akció valódi célpontja nem is a Best Invest, sokkal inkább a fideszes vezetésű város. Az önkormányzat nem maradhat kívül a peren, mert ha a megbízási szerződést semmissé nyilvánítja a bíróság, akkor az adásvétel is semmissé válik.  A per léte önmagában is megakaszthatja a beruházást, ha a bíróság elfogadja a felperesektől a területre kért perfeljegyzési kérelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!