Kirúgták munkahelyéről a fiatal hölgyet, mert visszautasította főnöke szexuális közeledését

Szombathely - Havonta átlagosan 66 peres ügy érkezik a Szombathelyi Munkaügyi Bíróságra. A pertartam nagyon jó, majdnem felük 3 hónapon belül befejeződik. Anomáliák, típushibák bőven vannak. Többnyire létszámleépítés, munkabér miatt indulnak perek.

Némethy Mária

A Szombathelyi Munkaügyi Bíróságra havonta átlagosan 66 ügy érkezik. Dr. Szőke Zoltántól, a bíróság elnökétől  kérdezem: a gazdasági válság hatására megnőtt-e a  perek száma? 

A válság hatása közvetlenül nem tükröződik, ezt igazolják a statisztikák.  Az viszont tény, hogy a válság hatása miatt is egyre  bonyolultabb, elnehezült a munkaügyi jogviták jogi megítélése. 

Az elbocsátások, leépítések  mennyire jogszerűek? 

- Vannak típushibák. Például a munkáltatók előszeretettel ajánlják fel a munkavállalónak a közös megegyezéssel való munkaviszony-megszüntetést. Egyszerű, gyors mód, de nem mindig szolgálja a munkavállaló érdekét, hiszen nem jár felmondási idő, sem végkielégítés, csupán a munkaviszony megszűnéséig az időarányos szabadságának megváltására kerülhet sor. A munkáltató sokszor nem foglalja írásba a közös megegyezést,  a dolgozóval nem íratja alá.

A munkavállaló megalapozottan perelhet, 2-12 hónapig terjedő átlagkeresetnek megfelelő díjazást is igényelhet. Gyakoriak a munkabérrel kapcsolatos perek is. A munkavállalók nagy többsége akkor indít ilyen pert, amikor már a munkaviszonyuk megszűnt, akkor viszont 3 évre visszamenőleg követelik az elmaradt díjazást a túlmunkától kezdve a különböző pótlékokig.

A munkavállaló kötelezettsége bizonyítani: a munkáltató nem fizette meg. Gyakori hiba még az is, hogy a munkáltatók a gazdasági nehézségek miatt fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozót, így próbálják törvénytelenül kijátszani az állásidőt, az erre járó díjazást. Pedig fizetés nélküli szabadságra a munkavállaló nem küldhető.

Dr. Szőke Zoltán majdnem 30 éve bíró, 20 éve munkaügyi bíró. Mit tapasztal, mernek-e perelni a dolgozók?

- Érthetően mindenki szeretné megőrizni a munkahelyét.  Az esetek nagy többségében akkor perel a dolgozó, ha már felmondtak neki.

Az ítéletek vajon a munkavállalók, vagy a munkáltatók javára dőlnek-e el inkább? 

- Ilyen statisztikánk nincs, de talán fele-fele az arány. A munkánkról elmondható: a döntések ellen kevés a fellebbezés, a megfellebbezett ügyek túlnyomórészt helybenhagyással zárulnak.

Csinos fiatal hölgy, korosodó főnök. A hölgy  visszautasította főnöke szexuális közeledését, átszervezés ürügyén  lapátra került. Perelt, nyert, néhány millióval lett gazdagabb.  A történetet dr. Tordai Ildikó meséli, őt munkajogi ügyekben sokan  keresik fel.

Tapasztalatom szerint  az átszervezés és létszámcsökkentés időnként  bűvös lepel, mert ápol és eltakar. Többször előfordul, hogy a főnök  ezzel az eszközzel élve próbál megszabadulni potenciális  vetélytársaitól, vagy azoktól, akik huzamosan betegek, vagy gyermekük  miatt túl sokat hiányoznak. Alapvető munkajogi szabály: a  munkáltatói jogokat rendeltetésszerűen kell gyakorolni, a joggal való  visszaélés tilos. Ha a munkavállaló bizonyítani  tudja, hogy a valós ok nem a munkáltató által hivatkozott átszervezés  vagy létszámcsökkentés, a látszólag támadhatatlan felmondási ok  ellen  is sikerrel  indíthat pert.

Munkáltatói jogok gyakorlása: milyen anomáliák jellemzőek? 

Különösen a kisebb cégek nem ismerik a  munkajogi szabályokat, esetenként szándékosan megkerülik azok  alkalmazását, törvényen kívül helyezik magukat. A munkáltatói jogkör  gyakorlása felkészültséget és szakértelmet igényel. Gyakorta előfordul,  hogy a munkáltatók nincsenek tisztában például azzal, ha egy korábbi cégből  átkerült dolgozó ugyanazt a tevékenységet folytatja tovább, munkáltatói  jogutódlásról beszélünk, tehát a korábbi cégnél eltöltött idő,  például a  felmondási idő, végkielégítés mértékénél  jogszerző időnek számít. 

Milyen tanácsokat ad dr. Tordai Ildikó a dolgozóknak?

Először is: ne szégyelljék, ha valamit nem tudnak. A jog világa  bonyolult. Ezért munkaügyi problémáikkal, sérelmeikkel forduljanak szakemberhez. Sokan meglepődnek már azon, milyen lehetőségeik vannak.  Ne várják meg munkaviszonyuk megszüntetését, már az első fenyegető  jelzésnél keressenek fel ügyvédet, munkajogászt, sokkal könnyebb  védekezniük. Végül még annyit: szakmailag felkészült, igényes a  Szombathelyi Munkaügyi Bíróság,  de az téveszme, hogy  munkavállaló-barát. A  bíró  a jogszabályokat alkalmazza,  egyik  fél irányában  sem lehet  elfogult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!