Korszerűsítik a csapadékvízelvezető-rendszert a Pinka-völgyében

A Pinka-völgye három településén, Pornóapátiban, Vaskeresztesen és Horvátlövőn megkezdődött a belterületi vízrendezés. Több mint negyedmilliárd forint a projekt értéke, javarészt uniós pénzből finanszírozzák.

Erős D. Zoltán

Pornóapáti, Horvátlövő és Vaskeresztes fő vízgyűjtő területét a Pinkától keletre lévő dombvonulat jelenti. Az esési- és a talajviszonyok miatt itt gyors lefolyással lehet számolni. A településeken az elmúlt időszakban ezért jelentős gondokat okozott a nagy esőzések során lezúduló csapadékvíz.

Pornóapáti,Vaskeresztes és Horvátlövő önkormányzata konzorciumot hozott létre, s közösen pályázott a három település csapadékvízelvezető-rendszer korszerűsítésének támogatására. Ez eredményesnek bizonyult, s a három település konzorciuma a 264 millió forint összköltségű fejlesztéshez 224 millió forintos támogatást nyert el a Nyugat-dunántúli Operatív Programból.

A  Pornóapátiban megtartott projektindító rendezvényen részt vettek a régió, a megye, az érintett települések, valamint a szomszédos osztrák helységek vezetői is.  Balogh József, a regionális fejlesztési tanács elnöke a három település összefogásával megvalósuló fejlesztés jelentőségét hangsúlyozta, s értékelte, hogy a falvak még anyagi kockázatvállalásra is hajlandók elképzeléseik megvalósításáért. Külön kiemelte, hogy a korábbi sikeres pályázatokat is figyelembe véve az egy lakosra jutó központi, illetve uniós támogatás különösen magas. A projekt eredményeként tovább nő a lakók biztonság és komfortérzete, igaz, még teljesen nem állt össze a finanszírozáshoz szükséges saját erő, mondta Purker Valter,  Pornóapáti polgármestere.

Krancz Imre, Vaskeresztes első embere azokat a konkrét előnyöket összegezte, amelyeket a beruházás eredményez. Kovács László,  Horvátlövő polgármestere felhívta a figyelmet, hogy ez csak az első lépcső, hiszen nem elegendő a belterületen jó feltételeket teremteni, ha a külterületen minden változatlan marad. A megyei önkormányzat képviseletében Básthy Béla arról beszélt, hogy a megye is kiemelten támogatta a projekt megvalósulását. Tavaly és az idén összesen 11 millió forinttal járultak hozzá az önerőhöz.

A kivitelezés már megkezdődött, a beruházás tervezett befejezési határideje 2010. április 30.

A beruházás eredményeként Horvátlövőn megvalósul a hét fő vízelvezető rendszer rekonstrukciója, és kiépülnek a még hiányzó szakaszok is.

Pornóapátiban a Fő utcán a nyílt árok helyett zárt csatorna vezeti el a vizet. A Körmendi, a Temető és a Tüskevár utcában is megújul a csapadékvíz-elvezető rendszer.

Vaskeresztesen a Fő utca mindkét oldalán burkolt árok van, míg a Rákóczi utcából a csapadékcsatornákon, vízelvezető árkokon át jut majd a lehullott esővíz a Pinkába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!