Szent Márton a Cifra Palotában - Szombathelyé lesz egy napra a Művészetek Palotája

Vasárnap mutatkozik be Szombathely a Márton Napi Kirakóval a Művészetek Palotájában. Lesz Boglya táncház, kézművesek és a Szent Márton Ünnephez kapcsolódó számos vasi program.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Művészetek Palotája minden vasárnap gyerekzsivajtól hangos, ugyanis a „Cifra Palota” program keretein belül kézműves, ügyességi, készségfejlesztő és logikai játékokkal, szellemi vetélkedőkkel, valamint különböző színpadi előadásokkal várják a gyerekeket, családokat. A programsorozaton belül „Hetedhét ország” címen minden hónap utolsó vasárnapján egy-egy magyarországi város mutatkozik be, felvonultatva saját kultúrájának legjavát, zenével, kézművességgel, diákokkal, illetve hagyományokkal. Október utolsó vasárnapján (25-én) Szombathelyre kerül a sor, Szent Márton Ünnepének jegyében képviselteti magát a város.

A rendezvény házigazdája Várkonyi Attila, a Művészetek Palotája, vezérigazgatói tanácsadója, társ-műsorvezetője pedig a szombathelyi származású ismert televíziós személyiség, Horváth Szilárd lesz. A Cifra Palota egy ingyenesen látogatható rendezvény, s ennek részeként a Hetedhét ország programsorozatával szeretnénk egy kicsit közelebb hozni az embereket, a helyi közönséget a Művészetek Palotájához. Minden hónap első vasárnapján egy nagyobb volumenű saját programmal, az utolsó vasárnapon pedig egy város bemutatkozásával várják a látogatókat. A gyerekek kapnak külön erre a célra egy füzetet, amelyben egy térképen be vannak jelölve a bemutatkozó városok, és minden alkalommal kapnak egy matricát, ami alapján látják, hogy merre jártak.

- A tavaly debütált "Márton Napi Kirakót" visszük magunkkal Budapestre. A kirakó kilenc nagyméretű festett táblát foglal magába, minden tábla egy-egy állomás, amelyeken végighaladva a résztvevők megismerik Szent Márton útját, történetét és az ünnephez kapcsolódó szokásokat. – mondta el Kaszap Sára, az AGORA Kulturális és Turisztikai Központ rendezvényszervezője.

Eleinte még csak Szent Márton nap volt, aztán Szent Márton hétté nőtte ki magát a sok szombathelyi program, mára már egyszerűbb öszefoglalóan Szent Márton Ünnepnek hívni ezt az időszakot, a számos kapcsolódó rendezvény miatt.

A Művészetek Palotája földszintjén, az előcsarnokban ver tanyát a vasi társaság, itt zenél majd a Boglya zenekar is, így természetesen nem marad el a Boglya Táncház sem, az emeleten kézművesség, szövés, és agyagozás, illetve illatzacskó-varrás is várja majd az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!