Szent Márton legendája tarolt a fővárosban

Nagy érdeklődés övezte vasárnap a szombathelyi Szent Márton delegáció programjait, a Művészetek Palotájában. A gyerekek sorban álltak a szórakoztató vetélkedőknél.

Garai Antal 'Atom'

Szent Márton tarolt a fővárosban. Legendáját hatalmas érdeklődés övezte a MÜPÁ-ban vasárnap, amikor az Agora Kulturális és Turisztikai Központ, és a Művészetek Palotája szervezésében mutatkozott be a vasi megyeszékhely. Szombathelyről két busz indult vasárnap hajnalban Budapestre, fedélzetén zenészekkel, táncosokkal és egyéb fellépőkkel, gyerekfoglalkoztatókkal, illetve a Gencsapáti Nevelőotthon hátrányos helyzetű gyermekeivel.

A Művészetek Palotája vasárnapi gyerekfoglalkoztatója, a Cifra Palota: Hetedhét ország programsorozatának keretein belül minden hónap utolsó vasárnapján egy-egy megyeszékhelyet ismertetnek meg játékosan az odalátogató gyerekekkel és szüleikkel, most Szombathely, Szent Márton városára került sor.

Nézze meg összefoglaló videónkat a rendezvényről! - videó: Atom

Érkezésünkkor épp a Gencsapáti Hagyományörző Egyesület énekétől volt hangos az aula, népi dalokat énekelve vonultak körbe a legények és a falusi lányok, megadva ezzel a népi jellegét a délutánig tartó rendezvénynek. A Szombathelyen tavaly debütált Márton Napi Kirakó nagy sikert aratott a fővárosban is, sorban álltak a gyerekek, hogy diót törhessenek, kirakózzanak, tésztát gyúrjanak, mossanak, (plüss)libát tömjenek, s még sorolhatnánk a feladatokat.

A palota előterét és emeletét egész nap mosolygós hangulat járta be, a mosolyokat pedig kacagás váltotta fel a Mesebolt Bábszínház előadása alatt. A zene és a tánc sem maradt el, a Boglya zenekar húzta a talpalávalót és táncoltatta meg a közönséget, illetve színapdra lépett a két kvartett a Savaria Szimfonikusokból. Számos játék, kézművesfoglalkozás kötötte le a kicsiket nagyon, és a nagyokat is kicsit, mivel a gyermekek szülei is beálltak kukorica-csuhébabát készíteni vagy épp gyöngyöt fűzni.

- Nagyon pozitívan értékeljük a rendezvényt a visszajelzésekből. Jó volt látni, hogy a sok család nem csak nézelődni jött, hanem aktívan részt is vettek a vetélkedőkön, illetve az előadásokon. Már most tudható, hogy jövőre is visszavárnak minket - mondta el a nap végén Grünwald Stefánia, az Agora Kulturális és Turisztikai Központ igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!