7 vagy 77: rossz címre mentek a kommandósok

A Pest megyei Valkón szerda este rossz címre törtek be a kommandósok, akik a fellépésükkel megrémített házbeliekkel nem közölték, hogy kit keresnek, s igazolványt sem voltak hajlandók mutatni A minszter magyarázza és sajnálja.

MTI

Szerda este tévedésből rontottak a rendőrök egy valkói család házára. A házigazda, Balázs Zoltán szerint a panasztétele után kiderült: a főváros XII. kerületi kapitányságáról érkezett a házkutatási parancs, ugyanis egy rendőri intézkedés alá vont férfi, aki ugyanazon a településen és ugyanabban az utcában lakik, az ő lakcímét adta meg az igazoltatáskor.
 
Mint mondta: a rendőrök által keresett férfi a Petőfi Sándor utca 77. szám alatt lakik, az ő lakcíme viszont a 7-es. Balázs Zoltán kijelentette: felháborítónak tartja a rendőrség fellépését, mert amikor az esti órákban megjelentek nála rendőrök, megrémítve unokáit és gyermekeit, nem közölték, hogy mit vagy kit keresnek, igazolványt sem voltak hajlandók mutatni. Közlése szerint a rendőrök és közte kisebb dulakodás is kialakult emiatt. 
 
Balázs Zoltán közölte: nyilvános bocsánatkérést vár el a rendőrségtől, ugyanis az akció miatt a faluban az a szóbeszéd terjedt el, hogy "biztos nem ok nélkül ütöttek rajta a rendőrök", holott soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, 28 éven keresztül pedig a honvédségnél dolgozott.

Balázs Zoltán - aki 2002-től független önkormányzati képviselő volt a településen - az MTI-nek csütörtökön azt mondta: tizenöt magát rendőrnek mondó ember berontott a Petőfi Sándor utcai családi házukba, majd a szobaajtókat betörve kutatásba kezdtek, s azt tudakolták, kik tartózkodnak az épületben, s "miért vannak ilyen sokan". A magukat rendőrnek mondó férfiak többszöri kérésére sem voltak hajlandóak igazolványt mutatni, ezért hívta a rendőrséget. Az ismeretlenek megkérdezték, ki lakik az épületben, majd amikor erre választ kaptak, autóba ültek és távoztak. Miután értesítette a hatóságot, két járőr érkezett a valkói házhoz, majd feljelentést tett a rendőrségen.

Draskovics: a rendőrségnek bocsánatot kell kérnie, ha hibázott

A rendőrségnek el kell ismernie, ha hibázott, ha valakit megbántott - mondta általánosságban Draskovics Tibor igazságügyi és rendészti miniszter a pénteki sajtótájékoztatón. A minisztert annak kapcsán kérdezték, hogy a Pest megyei Valkón szerda este rossz címre törtek be a kommandósok, akik a fellépésükkel megrémített házbeliekkel nem közölték, hogy kit keresnek, s igazolványt sem voltak hajlandók mutatni.

A miniszter kijelentette: az ügyet nem ismeri, de általánosságban úgy véli, "ha a rendőrség hibázik - és biztos előfordul, hogy hibázik - akkor azt el kell ismerni, ha valakit megbántott, akkor tőle elnézést kell kérni, ha valakinek a jogát megsértették, akkor neki ezért megfelelő kártalanítás jár". 

"Ez nem presztízskérdés, vagy másképp fogalmazok, presztízskérdés, mert meggyőződésem, hogy erősíti a rendőrség presztízsét az, hogy a hibáit is el tudja ismerni" - mondta. 

Emlékeztetett rá: Magyarországon naponta 18-19 ezer rendőri intézkedés történik, és ebből az évi több millió intézkedésből "vannak nem pontos címen történő intézkedések, vannak olyanok, ahol nem teljesen szakszerűek, nem teljesen udvariasak a rendőrök". 

Ha ez arányaiban néhány tized százalék, akkor az elfogadható - mondta. Hozzátette: természetesen a polgárt, akinek sérelme van, kárpótolni kell, akit megbántottak, attól elnézést kell kérni, "és a rendőrség ezt nyugodtan elvállalhatja, mert túlnyomó többsége az intézkedésnek szabályos, törvényes, kellően udvarias."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!