Az ország karácsonyfáját Felsőcsatár adta

Nagy megtiszteltetés érte a felsőcsatáriakat: az idén az ő falujukból viszik a karácsonyfát a Parlament elé. Az ország karácsonyfáját a héten választották ki a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai. A megyeszékhely főterén is felállították már a város fenyőfáját, amit egy szombathelyi házaspár ajánlott fel a városnak.

Bajdó Bettina-Nagy Ildikó

A Miniszterelnöki Hivatal munkatársai úgy döntöttek: a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulóján Felsőcsatáron választják ki az ország karácsonyfáját. A hét elején megtartott terepszemle után kiderült: a felsőcsatári szőlőhegyen magasodó 16 méteres erdei lucfenyő lesz a Kossuth tér éke. A  toronyi Polczer Péter birtokán lévő fát december elsején vágják ki: az eseményre 20-25 katonát és legalább ugyanennyi újságírót várnak a 474 lelkes határmenti településre.

- Kedden délelőtt a kultúrházban sajtótájékoztatóval kezdődik a program, majd kivonulunk a szőlőhegyre, ahol kivágják a fát. Nem lesz egyszerű mutatvány, hiszen villamos távvezeték is van a közelben, pontosan meg kell tervezni a fa kidöntését. Ráadául a fát egy 21 méteres katonai járművel szállítják Budapestre, amivel nem lesz könnyű felevickélni a hegyre - mondja Kratochvill Attila felsőcsatári polgármester. A nagyrészt horvátok lakta falu első embere szerint a településen mindenki büszke arra, hogy ők adják az ország karácsonyfáját. Ráadásul a fával dupla örömöt szereznek: karácsony után ugyanis nem csak lecsupaszítják, de fel is darabolják a fenyőt, amit rászoruló családok kapnak meg tüzelőnek.

Az ország karácsonyfáját december elsején éjszaka szállítjak Budapestre. A Kossuth téren tűzoltók díszítik fel, a díszkivilágítást december 6-án délután négy órakor kapcsolják majd be a felsőcsatári gyerekek. Huszonegy általános iskolásunk és négy nagycsoportos óvodásunk van, úgy gondoltuk, mindannyiukat felvisszük az ünnepségre. Az égők  bekapcsolása után kezdődő műsorban a felsőcsatári horvát tánccsoport és a Rozmaring horvát énekkar is fellép. Jó érzés, hogy azon a napon mindenki Felsőcsatárra figyel majd - mondja Kratochvill Attila polgármester.


A megyeszékhely Fő terén felállított karácsonyfának is különös története van. A Szegedy Györgyné utcában élő Bencsics Sándorné, Baba október végén azzal hívta fel a polgármesteri hivatalt, hogy van egy szép fenyőfájuk, ami kinőtte az udvart. És ha már úgy is ki kell vágni, akkor legalább szerezzenek vele örömöt valakiknek. Mondjuk a városlakóknak.


 - Mi 1987-ben költöztünk a házba, akkor már itt állt a fa. Az étkezőablakból pont ráláttunk, de hiába nőtt a szívünkhöz, ha egyszer kinőtte az udvart. A teraszról néztem, ahogy kivágták, nem mondom, hogy nem izgultam, hiszen a ház felett emelték át daruval. Meg aztán el is érzékenyültem - meséli Bencsics Lászlóné, aki férjével azóta már megnézte a Fő téren pompázó karácsonyfát.  - Remélem, hogy aki ránéz, annak békesség és szeretet költözik a szívébe.


Az elmúlt napokban a rendőrségi aktákban is feltűnnek a fenyőfák: legutóbb 500 ezüstfenyő tűnt el egy csörötneki csemetekertből és 300 normann fenyő Nárai határából. Mindenki másként próbálja megvédeni területét.

Varga Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőművelési csoportvezetője elmondta, hogy telephelyeikre ritkán jutnak be a tolvajok. Ez több dolognak is köszönhető.
 - Nem az erdőben termeljük a fákat, hanem karácsonyfa-ültetvényeken - folytatta a csoportvezető  -,a telepeket pedig mindig körbe tudjuk keríteni. Fontos, hogy a telepek nem közút mellett találhatók, hanem üzemi utak mentén, ezeket nehezebben lehet megközelíteni, ráadásul a fenyőfaszezon kezdetén sorompóval is le tudjuk zárni az oda vezető utat. Emellett pedig a területileg illetékes kollégák is sűrűbben ellenőrzik az ültetvényeket. Az elmúlt években a legjellemzőbb a csomagolt fák lopása volt, de a vakmerőbb tolvajok bemennek a területre, s ki is termelik a fenyőket.

Varga Péter az idei méterárakat illetően még nem tudott pontos adatokkal szolgálni, azt azonban elmondta, hogy drágulás  várható.
- Az elmúlt időszakban a kaukázusi jegenye és az ezüstfenyő ára nem változott, s ez idén is így marad - tette hozzá a csoportvezető. - Az ezüstfenyő méterének termelői ára ezer és kétezer forint között van, a piacon ennek kétszereséért lehet hozzájutni a fához. A kaukázusi jegenye méterét 1500-2500 forintért termelik ki, a piacon három és ötezer forint között árulják méterét. Az biztos, hogy a lucfenyő ára emelkedni fog, mivel az elmúlt években egy betegség megtizedelte az állományt. Eddig 200-400 forint volt a termelői ára, a vevők viszont 1500 forintért juthattak hozzá méteréhez. Ez idén várhatóan két-háromezer forintba kerül majd métere. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!