H1N1- Újabb iskolát zártak be

Tanítási szünetet rendeltek el a Heves megyei Verpelét általános iskolájában, miután a 280 tanulóból 109-en betegedtek meg influenzaszerű tünetekkel - közölte pénteken a tisztiorvosi szolgálat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A kislányt, akinek magas láza volt, már hazaengedték az egri kórházból, illetve a kisfiú állapota is javul. Utóbbi esetében még nem végeztek a levett minta  vizsgálatával - tette hozzá.

Elmondta: a helyi házi gyermekorvosi szolgálat november 12-én jelezte a tömeges influenzaszerű megbetegedéseket. Ennek alapján szerdán délután megkezdték a helyszíni vizsgálatot és otthonukban keresték fel a betegeket. Három szerdán megbetegedett gyerektől vettek mintát és kettő esetében derült ki a H1N1 fertőzés.

Közlése szerint konzultáltak a helyi felnőtt háziorvosi szolgálattal is, ahol arról tájékoztatták őket, hogy a felnőttek körében nem emelkedett a betegek száma a településen.

Ugyanakkor a felnőtt- és a gyerek háziorvosi szolgálat esetében is elrendelték a napi jelentést - hangsúlyozta a tisztiorvos. Eddig egy  szederkényi iskolában, a móri Perczel Mór Szakképző Iskolában, a lábatlani általános iskolában,  a budapesti Meixner általános iskolában rendeltek el rendkívüli tanítási szünet a H1N1 miatt. Zalában a baki óvodát záták be, s most újabb intézményt ért el a vírus.

Verpelétben egyelőre három gyereknél mutatták ki, hogy a tüneteket a H1N1 vírus okozta. Egy iskolás, 8 éves kislány, illetve másfél éves fiú unokatestvére kórházba került. Előbbinél kimutatták a H1M1 jelenlétét - közölte Huszti Györgyike, a népegészségügyi szolgálat egri kirendeltségének tiszti főorvosa.

Az iskolában egyébként jövő hét hétfőn kezdődött volna a gyerekek oltása, ami most késik. A helyi óvodában viszont már oltják a gyerekeket.

Szucsi Katalin, a 4 ezer lakosú település iskolájának igazgatója azt mondta az MTI-nek, hogy szerdán délután azért zárták be az iskolát, mert a hiányzások miatt már nem lett volna értelme az oktatásnak.

Egyelőre november 19-éig rendelték el az oktatás szüneteltetését. Addig fertőtlenítik az iskola épületét.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy sem Ukrajnában, sem máshol külföldön nem járt az iskolából küldöttség, illetve a nevelők körében sem tapasztaltak eddig megbetegedéseket.

A kieső oktatási napokat pótolják, például szombati tanítási napok beiktatásával, vagy az iskolai szünetben - mondta az igazgató.

Zrónik István, a község jegyzője azt közölte, hogy az intézményvezető saját jogkörében eljárva zárta be az iskolát a fenntartóval egyeztetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!